Непоетичні муки: письменник Микола Пшеничний потребує допомоги

24 Лютого 2020, 12:01
Микола Пшеничний у центрі (Острог, жовтень 2018 р.) 3347
Микола Пшеничний у центрі (Острог, жовтень 2018 р.)

Український поет, видавець, краєзнавець, громадський діяч, мешканець Дубенщини Микола Пшеничний потребує допомоги.

Микола Пшеничний важко хворий. Полегшити стан недужого можуть сильні знеболювальні препарати, грошей на які в родині не вистачає. Інформацію про це повідомила голова Рівненської обласної організації НСПУ Ірина Баковецька.

«...ноги не поміщаються в шкірі, так болить...», – розповідає по телефону про Миколу Пшеничного його дружина Любов. Відомі українські письменники Пшеничні, які живуть у Мирогощі, – багатогранні особистості, засновники міжнародних літературних премій та автори унікальних у світі літературно-дослідницьких видань. Микола догорає...
Рівненська організація Національної спілки письменників України звертається до усіх небайдужих людей допомогти коштами, хто скільки зможе! Не для лікування...Просто для знеболювального, якого на день потрібно на 4 уколи. На жаль, великий поет і дослідник сьогодні живе від укола до укола...», – написала Ірина Баковецька.

Кошти можна перерахувати на карту Приватбанку 4731219117990527Пшенична Любов Антонівна, дружина.

 

Довідково:

 

 Микола Пшеничний народився 19 липня 1954 в селі Молодаво Дубенського району Рівненської області.
Закінчив філологічний факультет Рівненського педінституту у 1975 році. Був директором середньої школи, кореспондентом газети "Червона зірка", з 1990 року - редактором видавництва "Наш край", з 1993 року - "Край" в Дубні. Працював науковим співробітником Державного історико-культурного заповідника м. Дубно. Активно друкується на сторінках районних, обласних, всеукраїнських видань. Член Спілки письменників України з 1985 року.
У 1980 р. - учасник Всесоюзного фестивалю молодої поезії в м. Кизилі (Тувинська республіка), різних республіканських нарад молодих поетів. Лавреат Тувинської республіканської молодіжної літературно-мистецької премії, Рівненської обласної літературно-мистецької премії ім. Бориса Тена та літературної премії-стипендії штату Нью-Джерсі (США), літературної премії ім. Валер'яна Поліщука.
Микола Пшеничний - автор різножанрових художніх та художньо-документальних книг: "Сьомий материк" (1982), "Межа" (1986), "Осторога" (1988), "Калиновый рушник" (1989, переклад Володимира Євпатова, передмова Станіслава Куняєва), "Чорно-білий світ" (2001), літературного портрету "Григорій Дем'янчук" (2001), книжки для дітей "Бекана ворона" (2014), повісті-есе "Подзвін Золотої Підкови" (2016), "Для Дубна, для Волині, для України" (2017), науково-краєзнавче дослідження "Стріляли в правду, молодість, красу..." (2016).У 2019 році М.Пшеничний разом з дружиною Григорія Чубая Галиною, впорядкував збірку статей " Цей світ-вертеп" до 70-річчя від дня народження поета, перекладача, дисидента Грицька Чубая, яка була видана за сприяння Товариства української мови міста Чикаго( США). Твори письменника публікувалися в перекладах російською, білоруською, болгарською, бурятською, тувинською, туркменською та іншими мовами.
Микола Пшеничний - нині відомий письменник, популярний і плідний видавець. Удвох із дружиною, поетесою Любою Пшеничною, у серпні 1990 року заснували на Дубенщині видавництва "Незабудка", "Наш край", а потім - "Край", видрукував майже дві сотні книг рівненських, київських, львівських, херсонських, тернопільських, луганських та зарубіжних авторів. Завдяки Пшеничним - до читачів прийшли як збірки молодих літераторів краю, так і маститих.
М. Пшеничний, як громадянин і депутат Дубенської міської ради, свого часу багато зробив і робить для утвердження українського, народного в краї, зокрема в культурі, літературі, мистецтві.

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024