Громадам Рівненщини не дали шансу отримати кошти на розвиток з держбюджету

01 Квітня 2020, 19:15
890

Міністерство розвитку громад та територій України запустило нову онлайн платформу Державного фонду регіонального розвитку. На ній в тому числі і Рівненська обласна державна адміністрація проводять конкурсні відбори проєктів на 2021 рік.

Подання проєктів на фінансування у 2021 році завершилось 31 березня, однак подати їх змогли не всі.

Частина об'єднаних територіальних громад залишились без шансу на фінансування, тому що створені на місцях проєкти не підпадають під визначені в області технічні завдання. Тим часом як деякі категорії вимог прописані чітко під під конкретні проєкти, що виключає будь-яку можливість конкуренції. 

У той час культурна сфера, сфера безпеки, навіть медицина на місцях лишаться без фінансування на цілий рік. Такі сфери просто не прописані у вимогах.

Повний перелік технічних вимог можна - за посиланням.

Наприкінці грудня 2019 року облдержадміністрація презентувала напрацювання по проєкту Стратегії розвитку Рівненської області на період до 2027 року, зокрема, і перелік технічних завдань на проекти регіонального розвитку, які увійдуть до Плану заходів з реалізації Стратегії у 2021-2023 рр.

За інформацією ОДА, до її розробки були запрошені юридичні та фізичні особи, зацікавлені у розвитку Рівненщини, передусім органи місцевого самоврядування, місцеві органи державної влади, громадські організації та громадські активісти. Таким чином сформулювали 60 технічних завдань. З них на проєкти у наступному році увійшли 18.

Як розповів директор департаменту економічного розвитку і торгівлі ОДА Костянтин Мокляк, у зв’язку з тим, що запрацювала електронна система, тепер проєктні заявки мають підпадати під категорії.

«Ми підготовку цих документів готували «усім миром», долучали різних експертів. Було 170 ідей, які ми опрацювати та сформували відповідно до них 60 технічних завдань. Тепер заявки подають на електронній платформі, де кожен заявник може підтягнути ТЗ, яке вже завантажене в стратегії», - розповів Костянтин Мокляк.

Громадам, яким не вдалось подати заявки на фінансування у 2021 році, пропонують офіційно звертатись в облдержадміністрацію, після чого відповідна комісія може поставити на голосування включення в конкурс конкретного проєкту.

Однак, про внесення змін до формування технічних завдань відбору мова поки не йде. 

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024