Повернення до життя: як в Дубно послаблюють карантин

22 Травня 2020, 16:30
1981

В Україні з 11 травня, за рішенням уряду послабились карантинні заходи. Поновили роботу частини закладів та певних видів діяльності за умови дотримання ними протиепідемічних заходів.

Зокрема, дозволили роботу перукарень і салонів краси, стоматологій, відвідування парків, скверів, зон відпочинку, лісопаркових та прибережних зон, дитячих та спортивних майданчиків.

Уряд дозволив діяльність закладів громадського харчування навинос та літніх майданчиків у них, закладів побутового обслуговування, торгівлю непродовольчими товарами в магазинах (зокрема й у ТРЦ).

Послаблення карантину вже відчутне, на вулицях міста багато народу, запрацювала велика кількість магазинів, салонів краси та закладів громадського харчування. Ми дізнались як живе Дубно після послаблення карантину.

Місто буквально ожило: на вулицях досі багато свідомих громадян у масках навіть поза приміщеннями, однак жвавість руху та кількість закладів, які розпочали роботу, істотно зросла. 

Кав’ярні готують каву та чай, фургончики швидкої їжі радісно пригощають відвідувачів. Головне, що всі дотримуються правил карантину.

«Ми раді, що нарешті можемо працювати. Вчора було багато покупців та й сьогодні не бракує. Двері були відчинені, люди побачили, дізнались і заходили», — розповідає працівниця закладу швидкого харчування. 

На усіх дверях закладів, що відчинились висить інформація про заходи безпеки: скільки людей може перебувати у магазині чи кафе, наявність антисептиків повсюди, часто є одноразові рукавички. У деяких закладах попереджають про симптоми ГРВІ і просять не заходити з ними до приміщення.

Відновили роботу також і будівельні магазини.

Що правда досі пустують парки та майданчики. Можливо через обмеження правил знаходження на території: один дорослий на дитину, та небільше перебування 10 осіб на одночасно.

Відновили також ремонтні роботи. Тут дотримуються правил карантину. Що правда трішки підводить дистанція між людьми.

Що можна від 11 травня: 

  • відвідувати парки, сквери, зони відпочинку, лісопаркові та прибережні зони, спортивні та дитячі майданчики;
  • здійснювати торговельне і побутове обслуговування населення, за умови забезпечення персоналу і відвідувачів масками та рукавичками, перебування в приміщенні не більше одного відвідувача на 10 кв. метрів торгової площі, а також дотримання інших санітарних і протиепідемічних заходів;
  • відкрити літні майданчики кафе і ресторанів, за умови дотримання відстані не менше 1,5 метра між відвідувачами і розміщення не більше двох клієнтів за столом (без урахування дітей до 14 років);
  • запустити роботу підприємств, установ, організацій, які забезпечують проведення навчально-тренувального процесу спортсменів національних збірних команд України з олімпійських, неолімпійських, національним видам спорту та видів спорту осіб з інвалідністю, спортсменів командних ігрових видів спорту професійних спортивних клубів;
  • відновити діяльність музеїв, музеїв просто неба і історико-культурних заповідників;
  • роботу точок продажу преси, друкарень, редакцій, логістичних підприємств у сфері доставки паперу та друкованих видань тощо.


Дотримуватися правил безпеки в умовах пандемії COVID-19 необхідно незалежно від того, діє карантин чи ні. Тому надзвичайно важливо і надалі дотримуватися певних правил, які діють під час карантину:

  • ретельно мити руки з милом та користуватися антисептичними засобами;
  • зберігати соціальну дистанцію з оточуючими;
  • уникати місць скупчення людей;
  • дотримуватися правил гігієни дихання та кашлю;
  • самоізолюватися до одужання, навіть при легких симптомах ГРВІ;
  • якщо захворіли, замовляти доставку продуктів та при виході на вулицю користуватися маскою;
  • не торкатися обличчя брудними руками;
  • ретельно обробляти придбані овочі, фрукти та упаковки продуктів.

 

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024