За ініціативи місцевих жителів у Смизі прибрали стихійне звалище

23 Травня 2020, 18:45
2038

Місцеві жителі селища Смига звернулися до органів місцевого самоврядування з колективним зверненням, щоб прибрали стихійне сміттєзвалище.

«Стихійне сміттєзвалище у лісосмузі поблизу Смизької школи, мабуть, у багатьох викликало масу негативних емоцій. Питання про те, чи можу щось змінити у цій ситуації, крутилося в думках тривалий час. Проте, коли побачила, що сміттєзвалище «розростається» швидкими темпами, вирішила – слід  почати діяти», – пише на своїй сторінці у Facebook Оксана Костюк.

Пані Оксана вирішила сфотографувати це сміттєзвалище і додати ці фото до колективного звернення небайдужих громадян, які відчувають екологічну відповідальність.


13 травня жінка звернулася з ініціативою до жителів вулиці Шкільна підписати колективне звернення до органів місцевого самоврядування про ліквідацію стихійного сміттєзвалища. Результат довго не чекали та у четвер 21 травня все сміття прибрали.

«Без образливих слів, без докорів, без погроз. Конструктивне звернення про проблему, яка дійсно хвилює, з конкретними пропозиціями шляхів її вирішення. Адже влада може і не знати про те, що потрібно громадянам, які у них проблеми. Тому дуже важливо навчитися доносити до влади у правильній формі «болючі питання». Саме у співпраці ми можемо побачити ефективність розв'язання будь-якої проблеми. Колективно дякуємо органам місцевої влади за оперативне розв'язання питання», – говорить пані Оксана.

Також у зверненні для ДП «Комунальник» запропонували провести інформаційну роботу про те, що робити людям з будівельними відходами, відходами, які не можна спалювати та іншими небезпечними відходами  (оскільки «корінь» проблеми виникнення сміттєзвалища в тому, що багато мешканців виносили туди гілля і інше сміття, тому що його не можна виносити на смітники і не знають, як його можна утилізувати); розробити програму по роздільному сортуванню сміття та план її реалізації.

А також запропонували скласти графік вивезення побутових відходів ДП «Комунальник» по вулицях селища Смига.

«Сподіваємося, що графік теж складуть оперативно. Ця практика вже діє по вул. Дружби. І її варто запровадити по всій громаді. Тому що ліквідація стихійних сміттєзвалищ може стати для влади «нескінченним прибиранням». Для того, щоб цього не сталося, влада, зі своєї сторони, повинна створити умови для мешканців щодо утилізації побутових відходів, а мешканці, в свою чергу, мають усвідомити власну відповідальність перед навколишнім середовищем, громадою, своїми дітьми за власні дії (до речі, жителі, які причетні до утворення цих звалищ повинні знати, що за забруднення та псування земель передбачається кримінальна відповідальність за ст. 239 Кримінального кодексу України). Тому чекаємо від керівників громади виконання усіх пунктів у колективному зверненні», – Зазначає у пості Оксана Костюк. 



 

    

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024