Станичний УПА з Дубенщини, який пройшов дві війни і був поранений, не побачив незалежної України

25 Червня 2020, 11:43
2552

Станичний УПА з Рівненщини Касьян Шуршило пройшов дві війни, був поранений, але офіційних документів про це, а відповідно і допомоги, ніколи не отримував через колізії з документами.

Шуршило Акакій (Касьян) Карпович народився 1914 року в селі Нова Миколаївка Дубенського району Рівненської області. Член ОУН із 1943 року, займав посаду станичного Нової Миколаївки з 1943 до весни 1944 року. Про це на сайті Смизької громади розповідає Анатолій Василюк.

З приходом більшовиків навесні 1944 року станичний переховувався з групою хлопців з села. Під час більшовицької облави Касьяна й ще сімох хлопців затримали на околиці села Нова Миколаївка солдати ВВ НКВД. Арештантів доправили до містечка Верба, що тоді було районним центром.

10 травня 1944 року Касьян разом з хлопцями був мобілізований на фронт та зарахований у піхоту. У вересні 1944 року на території Литви Касьян отримав перше поранення, а в лютому 1945 року був поранений вдруге (осколкове поранення голови та контузія) та довго лікувався в госпіталі. Після закінчення війни з Німеччиною, Касьян був відправлений на далекий схід, на війну з Японією.



 

18 червня 1946 року Касьян був демобілізований та повернувся в рідне село з інвалідністю другої групи. Цікавий факт, що Касьян після демобілізації не зміг місцевим органам влади довести своє поранення через відсутність документального підтвердження існування госпіталю, через що був позбавлений щомісячної грошової допомоги як інвалід війни.



 

Після демобілізації Касьян підтримував зв’язок з повстанцями та допомагав їм. Був майстром «на всі руки», мурував печі, шив взуття та інше. Його молодший брат Петро був в повстанцях та загинув в бою з більшовиками.

Помер Шуршило Акакій (Касьян) Карпович 1 листопада 1987 року, кілька років не доживши до проголошення незалежності України, за яку боровся.

 

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром