Незасвоєний урок історії, або чому Дубно втрачає найкращих медиків. БЛОГ

05 Липня 2020, 11:20
4352

Учасник АТО, лейтенант медичної служби в запасі, відомий судинний хірург та головний лікар приватної клініки "Бейбідок" Юрій Поліщук стурбований звільненням Сергія Мухи, завідувача травматологічного відділення Дубенської лікарні. 

Про це він написав на своїй сторінці у фейсбуці. 

Нагадаємо, у Дубні розпочали процес оптимізації травматологічного відділення міської лікарні. Наразі вже звільнили завідувача відділення Сергія Муху. 

Більше про це читайте: У Дубні хочуть закрити травматологічне відділення, завідувача вже звільнили

 

Подамо допис Юрія Поліщука без змін.

На початку 80-х років минулого сторіччя один з моїх дідів затоваришував з талановитим ортопедом зі славного міста Дубно. Цей лікар розробив і надзвичайно ефективно почав застосовувати власну систему інтенсивної нейрофізіологічної реабілітації хворих на дитячий церебральний параліч. Люди до нього приїздили зі всього тодішнього союзу. І ось він вирішує (уявляєте, яке нахабство!) відкрити клініку для лікування ДЦП в Дубно.

Що було далі – уявити не важко: шалений тиск, звинувачення у всіх смертних гріхах, буцегарня...

Зараз Володимир Ілліч Козявкін – один з найвідоміших у світі та найуспішніших вітчизняних лікарів, керівник мережі центрів з лікування ДЦП та, безумовно, приклад для будь-якого очільника медичного закладу. Дід Степан до самої смерті неймовірно пишався знайомством з цим видатним лікарем.

І ось через сорок років у тому ж славному місті Дубно з'являється молодий та надзвичайно талановитий ортопед-травматолог. Такі фахівці є знахідкою для будь-якої приватної клініки, бо крім світлого та ясного розуму, мають ще й «правильно поставлені» руки. Чоловік починає змінювати не просто відділення, яке очолив – він починає змінювати саму травматологічну службу, привносить нові методики, впроваджує якісно ліпші методи лікування. Здавалося б – радійте, дубенчани, маєте хороший шанс!

Здогадайтесь, що було далі? Все вірно – дубенське керівництво вирішує закрити травматологічне відділення в місцевій лікарні. Ще раз – відділення травматології в місті, котре знаходиться безпосередньо на трасі міжнародного значення Київ-Чоп, відомій своїми жахливими автокатастрофами, – зачиняють. Завідувача відділення, звичайно ж, звільняють. Власне, вже звільнили.

Цикл повторився. Дубно знов викинуло за свої древні мури талановитого лікаря. Знов, як і сорок років тому.

Що тут скажеш?

Єдине – дубенчани, мені вас шкода: ви не вмієте вчитись на власних помилках і не цінуєте людей, які роблять славним ваше місто.

І коли ви мені кажете «це не ми, це в нас начальники хре**ві» – то брехня: одиниці з вас дійсно стали на захист цих лікарів. Решта змовчали. Причому змовчали не лише пацієнти, змовчала медична спільнота Дубенщини. Соромно, колеги, соромно.

А за Сергія Юрійовича Муху я спокійний: зірка цього лікаря лише сходить. І засяє вона не менш яскраво, ніж у професора Козявкіна.

Правда, згадку про свою роботу в Дубно Козявкін витер з Вікіпедії. Думаю, так само вчинить і Сергій Муха.

І їх можна зрозуміти.

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024