Пів тисячі солдат проти криївки: як впав Шумський районний провід ОУН

13 Липня 2020, 19:30
2826

У лісовому масиві між селами Нова Миколаївка-Лішня-Стіжок, що на межі Шумського, Кременецького та Вербського (тепер Дубенського) районів 12 липня 1948 року більшовики виявили криївку Шумського районного проводу ОУН.

Участь в операції по виявленню криївки брали 520 солдатів внутрішніх військ РО МГБ Кременецького та Вербського районів. Про це розповідають на сайті Смизької громади.

Зрадила про місцеперебування криївки місцева дівчина, яка допомагала підпільникам і проти якої більшовики здійснили провокацію, повісивши її батька, сказавши, що це зробили повстанці.

З архіву СБУ
З архіву СБУ

Більшовики заблокували всі села, які були неподалік цього лісового масиву. Коли вони виявили місцеперебування криївки більшовики змусили дитину-пастуха з села Нова Миколаївка спуститися в криївку та вмовити повстанців здатися. Хлопці відправили дитину назад.

З архіву СБУ
З архіву СБУ

У цей час через запасний вихід вискочив з кулеметом один з братів Польових та відкрив вогонь. Вбивши двох більшовиків, він не зміг прорватися і загинув неподалік криївки. Інші підпільники бачачи безвихідь, пострілялися.

Так впав Шумський районний провід ОУН,  який очолював «Вій, Пилип» (Василь Польовий) з села Антонівці. Також віддала своє молоде життя за Україну машиністка районного проводу ОУН Євгенія Бойко, псевдонім «Мала» з міста Шумськ.

На цьому визвольна боротьба на теренах Дубенщини не закінчилася, а тривала ще довгих п'ять років. В дев'яностих роках син провідника «Вія» Ярослав (1943 року народження) встановив на місці загибелі повстанців пам'ятний знак, а кілька років назад там встановили величний хрест.



 

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024