Виділили кошти на розкопки Підборецького монастиря в Дубні

28 Липня 2020, 10:13
1493

У Відділі культури і туризму Дубенської міської ради замовили послуги з організації та проведенні розкопок Підборецького монастиря (1592-1832), заснованого князями Острозькими.

Традиційно розкопки проводитиме МГНО «Дубенський археологічний осередок», яка виграла у тендері. Про це йдеться на сайті публічних закупівель Prozorro.

На проведення археологічних розкопок з бюджету виділили 15 тисяч гривень.

Досі відомостей про пам'ятку знайшли небагато, тому археологи продовжують працювати над пошуками. Історики вважають, що крім монастиря, у зазначеній місцині залишали сліди проживання первісні мисливці наприкінці кам'яного віку.

Імовірно, тут є залишки слабо вивченої на Волині землеробської культури мідного віку, нащадків однієї з хвиль тогочасних мігрантів з Прикарпаття –- маліцької культури Також, за логікою пошуковців давніх артефактів, в долині Ікви, де тривають розкопки, повинні бути матеріальні свідчення загальноєвропейського шнурового горизонту епохи бронзи, землеробських племен ранньозалізного віку. Саме ці племена входили в культурний простір ранньої Скіфії, що передувала появі слов'яни часів Володимира Великого.

Читайте також: Дубенські рятувальники пильнують безпеку краю з початку ХІХ століття: історія пожежної частини

 

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024