У Москві віднайшли Муравицьке Євангеліє написане у Млинові у 16 столітті

04 Серпня 2020, 16:47
2357

У Москві знайшли унікальну знахідку для Рівненщини – Муравицьке Євангеліє 16 століття.

«Про нього раніше нічого не було відомо. Це вперше виставляю і фото та інформацію про це Євангеліє», – зазначає у соцмережі історик Микола Бендюк.

Муравицьке Євангеліє написали для церкви Успіння Пресвятої Богородиці в замку Муравиця, городище якого зараз знаходиться в околицях Млинова. Купив його для церкви Пантелеймон Шостаков у 1624 році, можливо тоді ж в книгу вклеїли друковані у Львові гравюри Євангелістів. Церква і замок тоді належали Владиславу Дорогостайському.

Муравицьке Євангеліє написане на дорогому папері, що має європейське походження. В книзі багато кольорових заставок та мініатюр.

1

Замок і церкву спалили козаки Богдана Хмельницького в 1648 році і відтоді про місце знаходження Муравицького Євангелія нічого невідомо.

У цьому році ми святкуємо 500-річчя Нобельського Євангелія, яке теж походить з Рівненщини, його перевидали невеличким тиражем і зусиллями Василя Яніцького.

Ще раніше репринтом відновили сакральні книги з Рівненщини – Пересопницьке Євангеліє та Острозька Біблія.

Минулого року історик опублікував фото Дерманського Євангелія, місцеперебування якої не відоме, маємо лише фото з музею Метрополітен в Нью-Йорку.

«І от ще одна знахідка яку, в майбутньому, треба хоча б просканувати й видати репринтом. З Нобельським Євангеліє було простіше, воно знаходиться в дружній нам Литві, а з Москвою це буде в рази складніше зробити.

Але вже сам факт віднайдення святині й повернення хоча б інформації про неї в Україну вже є подією. Відтепер й Млинів з Муравицьким Євангелієм вже є в переліку найбільших центрів давньої української книги», – говорить пан Микола.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром