На Млинівщині провели аудит земель сільськогосподарського призначення

05 Серпня 2020, 16:00
Аудит земель 1166
Аудит земель

З метою ефективного використання земель, запобігання порушенням земельного законодавства та на виконання відповідного розпорядження голови  райдержадміністрації на Млинівщині провели аудит земель сільськогосподарського  призначення.

Про це зазначили на сайті Млинівської РДА

Робоча група завершила узагальнення матеріалів, поданих органами місцевого самоврядування. Аудит дає змогу здійснити моніторинг використання  земель в розрізі землевласників та землекористувачів.

За його результатами  на Млинівщині нараховується  60,1 тисячі га земель сільськогосподарського, з  них приватної власності (розпайовані землі)  51,9 тисячі га.

 «Найбільше земель сільськогосподарського призначення (86 %) знаходяться у приватній власності громадян. Ці землі їм передано  шляхом паювання земель колишніх колгоспів. З цих земель понад 77% передано в оренду, решта – обробляється пайовиками.  В ході аудиту нами проведено  аналіз  використання  розпайованих  земель,  оформлення  використання  не витребуваних  паїв,  ділянок  під  польовими  дорогами,  не успадкованих  земельних  ділянок», – коментує Микола Лихочвор, секретар робочої групи, завідувач сектору з питань оборонної роботи, взаємодії з правоохоронними органами, цивільного захисту та охорони довкілля відділу архітектури, житлово-комунального господарства, регіонального розвитку та цивільного захисту населення райдержадміністрації

 За результатами аудиту також встановлено, що 3,5 тис.га або 5,9 % земель сільськогосподарського призначення в районі не використовується. З них 578 га – державної форми власності, 2682 га – комунальної, та 305 га  приватної власності.

 «Сьогодні ми маємо інформацію про кожну  земельну ділянку,  що дає можливість посилити контроль над дотриманням законодавства при використанні земель, особливо комунальної і державної власності, відкриваємо потенційно привабливі ділянки для інвесторів. Проведення  якісного  аудиту  земель,  насамперед  необхідне  для  громад. За його результатом має слідувати ефективний аналіз, що, своєю чергою, надасть додаткові   можливості  для збільшення  доходів  до  місцевих  бюджетів (в тому числі завдяки оформленню  належних  документів  на  оренду,  оренди земель, що на сьогодні не обробляються та ін.). Зібрані  та  узагальнені  по  району  дані вже передано до  облдержадміністрації  для  подальшого  аналізу.  Принагідно – дякую об’єднаним територіальним громадам, усім членам робочої групи за ефективну, оперативну та таку важливу справу!»– коментує Олександр Кучер, в.о. голови Млинівської райдержадміністрації

 

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50
22.04.2024