Експерт: "Піар Зеленського" - зниження цін на газ. Очікуємо зростання

05 Вересня 2020, 16:43
1526

Експерт пояснив як Президент маніпулює українцями. Факти, "спекотні" новини про те, якими насправді будуть ціни на газ для українців

«У квітні 2020 року ціна на газ для населення знизилася на 15% у порівнянні з березнем та майже на 40%, починаючи з січня. І це — найнижча ціна на газ для населення за останні чотири роки», — заявляв Президень України Володимир Зеленський у відеозверненні в квітні цього року. Детально тут



Натомість експерти іншої думки і вказували на очвидний піар Зеленського та маніпуляції населенням України, прогнозуючи підвищення цін на газ вже в серпні-вересні. Сумні новини не забаралися і населення таки «втішили» зростанням.

Ситуацію з цінами пояснює енергетичний експерт Валентин Землянський в ефірі програми «Коментарі» на телеканалі ZIK 

Зниження ціни на газ – це піар, бо тренд до зниження на європейських ринках вже закінчився, тому в серпні варто очікувати на її зростання.
Встановлення ціни відбувається із запізненням на місяць, тому ми зараз бачимо червневі тенденції. Це подається, як зниження нового президента. Але виникає питання: що буде в наступному місяці, коли будуть встановлюватися ціни на серпень? Оскільки на європейських ринках змінилися тренди, ціна зросла, відповідно в серпні всі ці переможні овації дещо зміняться. Мені цікаво, чи це також буде висвітлюватися в ЗМІ, коли ціна піде вгору», – констатував пан Землянський.
 

Експерт пояснює, що відбувається маніпуляція, коли в ЗМІ вкидається чиста цифра без кінцевого результату, який буде в платіжці. Чому ціна приблизна, бо в кожній області різні тарифи для облгазів. НКРЕКП не врегулювала цю ситуацію, тому ми отримуємо різницю, що залежно від густоти населення, змінюється тариф. Якщо густота висока, то тариф нижчий і ціна може виявитися менша за 6800 гривень, а якщо мала, то вищий.

Крайні новини  від ГК «Нафтогаз»  -  підвищення вересневих ціни на газ для населення. В серпні  ГК «Нафтогаз України» підвищила ціни на газ для своїх побутових клієнтів за місячним контрактом - з 3,24 грн/куб. м у серпні до 4,7 грн/куб. м у вересні - на 45%, за річним контрактом ціна зросте з середини вересня - з 4,73 грн/куб. м до 5,24 грн/куб. м - на 10%.

Зростання цін, як вказано, обумовлено підвищенням вартості газу на європейських газових хабах, яке традиційно відбувається напередодні опалювального сезону. «Разом з тим, цього року збільшення цін є відносно помірним, враховуючи великі запаси газу в українських підземних сховищах газу», - повідомляє УНН з посиланням на прес-службу компанії.

На сьогоднішній день в Україні запущено ринок газу для побутових споживачів (раніше ринок газу запрацював для промислової сфери), внаслідок чого ціни на газ як для промисловості, так і для населення будуть прирівняні до європейських, і залежно від ситуації на ринку вартість ресурсу може істотно зростати або знижуватися.

Наразі Уряд запропонував варіант як «застрахувати» населення від зростання цін протягом року - запровадивши тариф «Річний».

Вереснева ціна на природний газ в рамках тарифу «Місячний» становить 4,7 грн/куб. м з ПДВ, без вартості розподілу (доставки). У рамках тарифу «Річний» ціна газу з 1 по 15 у вересня залишиться на рівні 4,73 грн/куб. м з ПДВ, без вартості розподілу (доставки). З 16 по 30 вересня включно ціна тарифу становитиме 5,24 грн/куб. м".

Україна довела запаси газу у ПСГ до 25 млрд куб. м. Власний видобуток природного газу в Україні покриває споживання продукту на 69%. Про це йдеться у звіті Міненерго за результатами проведення моніторингу безпеки постачання природного газу, передає УНН.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024