Мирогощанський іподром продали з молотка, за півціни 

05 Вересня 2020, 20:15
7120

Депутат Обласної ради Богдан Файфура: «Кануло у вічність підприємтво «Мирогощанський аграрій»

«Мирогощанська сільська ОТГ створювалася під  історію «здачі» земельних паїв» - висловлює свою теорію депутат обласної ради Богдан Файфура:

«Вітаю пані голову Мирогощанської сільської ОТГ Світлану Соборук з «перемогою»! Нарешті «почило» державне підприємство «Мирогощанський аграрій» 
З  2012-го, коли я, як депутат обласної ради, спільно із помічниками, не дали доєднати ДП "Мирогощанський іподром" до конярства України, втекло немало води. 
У нас з однодумцями був наступний план: провести розпаювання землі з метою, щоб після цього приватні власники могли здавати землю в оренду. Підприємство і надалі  функціонувало б як державне, а люди отримували б плату за паї та мали підтверджене право власності. Натомість на сьогодні відбулася відмова від земель запасу, які пані голова «прилаштувала» куди потрібно, та здійснила організовану «здачу» земельних паїв у руки «потрібних» людей, що господарюють по сусідству.  Висловлю свою теорію: Мирогощанська сільська ОТГ створювалося саме під цю історію... Результат – продаж державного підприємтсва за менше як 15 000 000 грн і до побачення!» – висловив свою думку депутат облради Богдан Файфура, який відстоював іподром у державній власності.

ДП «Мирогощанський іподром», яке було переіменоване в ПАТ «Мирогощанський аграрій» продано з аукціону за двічі меншу ціну, аніж оцінювалося від початку. Вперше лот (Державний пакет акцій розміром 75,7 % статутного капіталу приватного акціонерного товариства "Мирогощанський аграрій") був виставлений на торги в минулому році за 30 млн грн. Нині ж продали з молотка за менше як 15 млн грн.

Придбало ПАТ "Мирогощанський аграрій" єдиний учасник торгів і врешті преможецьТзОВ «ВЕСТКОАЛ». Замовник аукціону – Регіональне відділення Фонду державного майна України по Рівненській та Житомирській областях. 

На сьогоднішній день і весь цей час, доки держава вирішувала долю підприємства, відбувалися процеси розпаювання, приватизації земель, на території підприємства продовжують як можуть розвивати кінний спорт.

Нині ситуація лише віддалено нагадує колишній іподром, де відбувалися кінні змагання Всеукраїнського рівня і звідкіля випустилося в світ чимало майстрів спорту, які отримали статус міжнародного класу!

Сьогодні там, попри все, продовжують тренування спортсмени і допомагають доглядати за кіньми. Переймаються: чи збережеться кінний спорт та іподром. Адже досвід років показав –інвесторів, орендарів цікавлять виключно землі.

Як розповідає заслужений працівник сільського господарства України у сюжеті для ЗМІ Вікторія Маращук, яка  патріотично займається питаннями догляду коней, тренувань та збереженням майна на підприємстві, востаннє на іподромі відбулися кінні змагання  у 2011 році.

Після розпаювання і приватизації справи  – плачевні. Розвалені трибуни, майно, більшу частину працівників звільнено. А спроба держави знайти інвестора-орендаря ні до чого доброго не привела. Останній орендар вчинив красномовно:працівникам не виплатили зарплат, а вони відстоювали майно від дерибану. Орендар займався питаннями землі. Кінна справа залишилися завдяки наполегливості та відданості колективу. 


Вікторія висловлює думку: найкращий варіант, щоб підприємтво залишилося в державній власності. Адже тоді більше ймовріності, що те, що вціліло залишиться для розвитку кінної галузі та кінного спорту в Україні. Державне – ніхто не має права вкрасти, вважає колектив.

На сьогоднішній день в Україні лише три іподроми – в Києві, Одесі та Мирогощі. В Мирогощі наразі– як резервний, бо занедбаний. 

Працівники і спортсмени (здебільшого молодь та юнь) сподіваються, що мирогощанське підприємство рано чи пізно таки стане знову потужним центром розвитку кінного спорту. А ще це чудові можливості для розвитку краю, адже кінний туризм – чималі можливості доходів для громади.

Чи стане новий власник, якому підприємство дісталося за півціни – саме тим інвестором, а чи має інші, земельні питання, і тим самим на розвитку нинішнього потенціалу  підприємства з продажем з молотка держава поставили крапку – час покаже.


 

Коментарі
11 Вересня 2020, 23:05
Інтернет газета «Район Дубно» розмістила статтю «Мирогощанський іподром продали з молотка, за півціни», де посилаються на обласного депутата Богдана Файфуру.<br/>Здивована змістом статті. Постало питання, чи це можливо, щоб депутати обласної ради не розбирались в елементарних нормах місцевого самоврядування?<br/>⠀<br/>1. Державне підприємство «Мирогощанський іподром» хоч і знаходився на території Мирогощанської сільської ради та колишньої Молодавської, а нині Привільненської сільської ради, але питаннями розпаювання займалась держава, бо і землі і підприємство – державна власність. Закономірно, розпаюванням займалась державна структура – Рівненське регіональне відділення Фонду держмайна.<br/>⠀<br/>2. Списки пайовиків формувались та затверджувались комісією у 2011-2012 роках з головою Чух Надією Степанівною.<br/>⠀<br/>3. Передача земель державної власності у комунальну (тобто у власність Мирогощанської і Привільненської с/р відбулась у 2018-2019 роках наказами Держгеокадастру (є у вільному доступі на сайті Держгеокадастру).<br/>⠀<br/>Отже, з 3 тис. га земель ДП «Мирогощанський іподром» більша частина перейшла у приватну власність. Щасливі власники паїв розпорядились цими землями як захотіли: хтось здав в оренду, хтось обробляє самостійно. В державній власності залишились землі, які належать правонаступнику ДП «Мирогощанський іподром» - ПАТ «Мирогощанський аграрій».<br/>⠀<br/>4. В розпорядження с/р перейшли землі згідно наказів Держгеокадастру як землі товарного сільськогосподарського виробництва. В подальшому рішення щодо цих земель приймає сесія с/р: частину земель роздано у приватну власність громадянам України (в основному учасника АТО), частину здано в оренду на мінімальний термін – 7 років.<br/>⠀<br/>5. Землю здали в оренду відповідно до законодавства шляхом проведення публічних торгів продажу оренди (аукціон). Аукціон проводила фірма «Експерт Рівне».<br/>⠀<br/>Розповім як проводився аукціон по земельній ділянці 62 га «Пастуха» (знаходиться поблизу с.Костянець). На торгах було 5 учасників. Початкова ціна була 36 тис. грн. Право орендувати землю 7 років виграла фірма, яка буде платити щорічно 715 тис. грн.<br/>⠀<br/>Питається, може обласний депутат ставить під сумнів законодавство України і проведення аукціону називає «прилаштувала куди потрібно»?<br/>⠀<br/>Чи, можливо, ми, не підозрюючи, стали учасниками шоу «Вибори»?
Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024