Дубенчанка потрапила в схему видурювання грошей

18 Вересня 2020, 10:30
1742

Адвокат розповів для Рівне Вечірнє про шахрайські схеми вибивання боргів клієнтів ліквідованих банків. Із 2014 року в Україні ліквідувалося 105 банків, як неплатоспроможних, залишилось 75. І це потягло за собою, перш за все, неприємності для їхніх клієнтів — як вкладників, так і позичальників. Кредитні зобов’язання останніх, а заодно і заставлене під них майно, виставили на відкриті аукціони. Придбати дані позичальника дозволили небанківським установам. Проте витекли з ліквідованих банків і дані про решту клієнтів — це стверджують рівнянки, які колись були клієнтками таких ліквідованих банків, а тепер намагаються довести, що не брали кредитів, які у них нині вимагають погасити.

 Історію жінок — однієї із Березнівського району, іншої — із Дубенського — оприлюднив адвокат Володимир Сокаль.


Адвокат Володимир Сокаль

Жінки майже одночасно звернулися до нього, хоча були клієнтками різних банків і у різний час. Обом нещодавно надійшли листи з вимогою сплатити кілька десятків тисяч кредиту за договорами кількарічної давнини, які, стверджують жінки, вони не брали. За рекомендацією адвоката рівнянки написали скарги на ім’я житомирського прокурора та міністра юстиції, адже пов’язує обидві справи один нотаріус із Житомира.

Ніна із Березнівського району була клієнткою «Платинум Банку», який ліквідували у 2017 році. Жінка мала кредит, проте виплатила його до того, як установу визнали неплатоспроможною, тож ліквідація банку її не налякала. Та у липні цього року жінка отримала лист, що повинна сплатити понад 72 тис. грн (14,5 тис. грн тіла боргу, а решту відсотків) за кредитним договором 2013 року. У листі йшлося, що викупило цей «кредит» ТОВ «Фінансова компанія Женева», що їй, мовляв, терміново потрібно сплатити гроші, проте номер рахунку вказано не було — лише номер для розмови та «домовленостей».

Як написала жінка у скарзі до прокурора, жодного кредитного договору у 2013 році вона не підписувала. Думки про те, що її втягують в аферу, також викликав факт, що за рекомендований лист платила не ФК «Женева», а інше ТОВ, участь якого у справі незрозуміла.

Через місяць жінка отримала ще одного листа — від приватного київського виконавця Романа Клименка про те, що приватний нотаріус із Житомира Олег Горай відкрив примусове виконавче провадження по згаданому кредиту 2013 року. Але хоча на конверті була вказана правильна адреса жінки, у листі було зазначено, що вона живе у Києві (хоча ніколи там не мешкала насправді).

Такий нюанс — змінена адреса — і у випадку з жителькою Дубенщини. Виконавче провадження було відкрито на її ім’я, збігалися номер вулиці та будинку, а ось село було дещо іншим за співзвучністю, а замість Рівненської області — Крим. «Дрібниця» перешкоджала б жінкам оскаржувати вимоги кредиторів у судах.

Адвокат Володимир Сокаль вважає, що такі махінації — системні:

Якби справді був кредитний договір, під час ліквідації банку клієнт мав би отримати листи від самого банку та нового кредитора, який викупив його боргові зобов’язання. Якщо таких листів не було, то і договору ніякого не могло бути. Скоріше за все, хтось із працівників ліквідованих банків передає інформацію про клієнтів шахраям, а ті видумують кредитні історії.

Адвокат каже , що якщо говорити про жінку з Березнівського району, то у листі, який вона отримала, йдеться, що час дії її «кредитного договору» закінчився у 2016 році, відповідно, термін позовної давності закінчився у 2019 році. Немає і самого оригіналу кредитного договору, як виявляється. Новий кредитор тільки каже — я купив, не доводячи свою добросовісність.

Судячи з вихідного номера, вони за півроку написали більше 13 млн листів-повідомлень. Порахував — це кожні три секунди треба було писати лист, що неможливо.

Окрім того, виконавчі написи видає чомусь тільки один нотаріус в Україні — Горай із Житомира. А знаєте, чому інші не видають? Бо у законі чітко зазначено, що виконавче провадження нотаріус може відкрити тільки за заборгованістю, яка є безспірною. Тобто може йтися максимум про тіло кредиту, а не про відсотки. Всі нотаріальні дії мають вчинятися за участю сторін — нотаріус не виконав свій обов’язок. Ще й відкрив провадження, хоча з 2016 року минуло більше трьох років.

Коли я порівняв порядкові номери проваджень обох жінок, то вийшло, що за дев’ять робочих днів нотаріус Горай виніс 8,5 тис. виконавчих написів. Виходить, на один він витрачав 30 секунд на день, а якщо ще взяв по 1000 грн за кожен, то отримав за ці дні 8,5 млн грн. А податки сплатив?

Це схема по видурюванню грошей. Нотаріус та приватний виконавець, врахувавши свої послуги, підняли суми боргу ще вище, тож з 72 тис. грн, які висунули жительці Березнівського району, стала 81 тис. грн. Щоб оскаржити договір, який не підписувала, жінка має подати цивільний позов за місцем реєстрації відповідача. Якщо ставити відповідачем нотаріуса, то це Житомир, якщо кредитора — Київ. Вона має сплатити судовий збір — не менше 40% прожиткового мінімуму, а це 840 грн на сьогодні, винайняти адвоката, їздити на суди. Жінка працює вчителькою на мінімальну заробітну плату, спроможна вона судитися? Розумієте, в які умови ставлять людей?

Коли приходять такі листи, їх потрібно обов’язково зберегти, бо якщо їх відправляла третя стороння особа, то треба з’ясувати: а чого вона відправляла, а скільки таких листів було відправлено, а взагалі чим вона займається. Якщо лист є, людина може звернутися до прокурора з проханням відкрити кримінальну справу про підробку документів. Якщо таких звернень буде чимало, прокуратура вимушена буде реагувати.

Олег Горай відмовився коментувати. На сайті Судової влади є згадка про уже кілька цьогорічних позовів жителів різних регіонів на фінансові установи з вимогами скасувати виконавчі провадження, третьою особою у яких проходять згадані нотаріус Олег Горай та приватний виконавець Роман Клименко. У реєстрі судових рішень також згадуються кримінальні провадження проти ФК «Женева», зокрема, про «обман та зловживання довірою»

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024