Повірити на слово: кандидатам до місцевих рад скоротили список потрібних довідок

19 Вересня 2020, 15:30
908

Для охочих балотуватися місцеві вибори 2020 року з'явилося кілька цікавих новинок. Тепер доводити несудимість не потрібно,  а про відсутність заборгованості зі сплати аліментів очікують чистосердечних зізнань у заяві від кандидата. Виходить, нововведення не залишають нічого іншого як тільки абсолютно довіряти кандидатам у депутати на слово.

На ці місцеві вибори про несудимість кандидат просто вказує в автобіографії, не підтверджуючи це ніякою довідкою, як це було заведено в усі попередні роки незалежності України,  до нещодавніх змін у виборчому законодавстві.

Верховна Рада спростила реєстрацію кандидатів у депутати на місцевих виборах, дозволивши їм не подавати у виборчкоми так звані довідки про несудимість. За відповідний законопроєкт №3995 проголосували 325 народних депутатів з 226 необхідних – повідомляє УП.

Як пояснив його співавтор Роман Лозинський з фракції «Голос», кандидати при реєстрації і так вказують дані про несудимість, а ця довідка – лише привід стягти з них гроші.

«Це 200, 400, 800 гривень, посередники в регіонах, «прокладки», ті, хто «порєшають» вам питання. Це просто бізнес», – підкреслив Лозинський.

Своїм рішенням депутати вилучили зі статті 222 Виборчого кодексу норма про необхідність надавати у виборчі комісії довідку про наявність чи відсутність судимості, видану в МВС.

А ще нововведення додали у зразок заяви, яку заповнює особа, щоб податися у кандидати у депутати до місцевих рад пункт,  де кандидат зазначає про відсутність або ж навпаки - наявність заборгованості зі сплати аліментів.  Цю інформацію, до слова, не потрібно підтверджувати ніякими довідками. У переліку документів, які має надати кандидат у депутати до місцевих рад на виборах 25 жовтня 2020 року, довідки про відсутність заборгованості зі сплати аліментів – немає.

 

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024