«Люди кажуть»: міфи та правда про українську медицину. АУДІО

24 Вересня 2020, 15:45
643

Радіо СіД FM спільно із виданням Район.in.ua запустили новий радіопроєкт «Люди кажуть».

Він має формат розважально-пізнавального шоу, у якому ведуча Вікторія Жуковська озвучує популярний міф, надає максимальну кількість фактів щодо нього, експерт додає фахову думку, а українці, які живуть в інших країнах, розповідають про власний досвід.

Щопонеділка о 19:40 на «СіД FM» – нова тема. Також послухати передачу можна у форматі подкасту.

У новому випуску «Люди кажуть» поговорили про медицину в Україні. З'ясовували, чи справді вона така жахлива, як про це кажуть люди.

Попри спалах коронавірусу, який підкосив ставлення до медичної системи в усьому світі, в Україні все ж стартував другий етап медичної реформи. Тепер лікарні й лікарі не можуть розраховувати на субвенцію з держбюджету, яка в основному йшла на зарплати. Скільки лікарня заробить – стільки й отримає, тому бути посередньою лікарнею і посереднім фахівцем – не вигідно.

Український лікар зараз отримує зарплату у десять разів меншу, аніж польський, у 45 разів – ніж німецький і майже у 100 разів – ніж американський. Міністр охорони здоров'я запевнив, що восени українські медики почнуть отримувати більше, ідеться про зарплату медичним працівникам вторинної та третинної ланки.

У Національній службі здоров'я України кажуть, що раніше близько 50% платежів у медичній сфері здійснювалися з кишені пацієнта.

«Можливість отримати медичні послуги більше не залежить від прописки. Декларації з лікарями первинки підписали понад 30 мільйонів українців. З 1 квітня цього року гроші ходять за пацієнтом на усіх рівнях медичної допомоги. Також пацієнти мають перелік медичних послуг, які є безоплатними. Якщо із пацієнта вимагають гроші за те, за що вже заплатила держава, це може стати приводом для скарги», – пояснюють у НСЗУ.

Детальніше про медицину за кордом та те, що спільного вона має з українською, слухайте у подкасті.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром