У Смизі досліджуватимуть мультикультурну спадщину громади

28 Грудня 2020, 16:15
1077

У Смизі відбувся круглий стіл на тему «Мультикультурна спадщина Смизької громади: історія, що єднає покоління».

На зустрічі підвели підсумки україно-німецького проєкту, реалізованого  у 2020 році за підтримки Програми Meet up: Deutsch-Ukrainische Jugendbegegnungen Німецько-Українські зустрічі. Про це розповідають у агенції розвитку громад «Інтонація Змін».

Вікторія Костюк, керівниця проєкту, представила результати короткого дослідження про заснування німецької колонії та аналіз історичних фактів з різних джерел. Також учасники мали нагоду подискутувати щодо суперечливих відомостей, які можна прочитати в статті у Вікіпедії. 

Віталій Міщук та Павло Загородній, поділилися спогадами з розповідей батьків та старожилів, завдяки яким і вдалося знайти місце розташування німецького лісопильного заводу, кленову алею та залишки німецької залізничної колії.

Нагадаємо, що 25 грудня у Смизі відкрили пам'ятний знак на місці заснування селища.

Чималий внесок в розвиток Кенебергу зробив і барон Кріденер-Струве, який заснував парк в Смизі, розвивав деревообробну галузь, володів смолярним заводом у селі Мартинівка та паперовою фабрикою у селі Миньківці. 

На жаль, про постаті графа Берга та барона Кріденера Струве майже нічого невідомо, тому  запропонували селищному голові спільниц план дій по дослідженню мультикультурної спадщини Смизької громади та створенню культурної резиденції, яка може стати своєрідним туристично-інформаційним центром у Смизі.

Олександр Федоров погодився, що дана тема є досить цікавою, а також може допомогти ревіталізувати місцевий парк і вдихнути в нього нове життя. 

Основні тези з підсумків круглого столу:
1. Створити робочу групу з вивчення мультикультурної спадщини Смизької громади, до якої увійдуть громадські активісти, місцеві краєзнавці, представники влади.
2. Видати буклет про історію німецької колонії Кенеберг українською та німецькою мовами, щоб поширювати інформацію в інформаційному просторі закордоном.
3. Оновити статті у Вікіпедії про створення та розвиток Смиги, написати нові статті українською, німецькою та англійською мовами.
4. Залучати молодь, школярів та педагогів до вивчення історії рідного краю.
5. Знати відео з німецькими субтитрами про Смигу та її мультикультурну спадщину.
6. Підготувати заявку для створення культурної резиденції графа Берга у 2021 році.


 

 

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024