Фонди Заповідника Дубна поповнилися унікальними речами із костелу бернардинів

23 Липня 2021, 11:16
Знахідки із розкопок костелу бернардинів 964
Знахідки із розкопок костелу бернардинів

У Дубні впродовж 1995-2007 років тривала археологічна експедиція, яка досліджувала крипти колишнього костелу бернардинів. Очолювала археологічну експедицію Віра Гупало, археологиня,  докторка історичних наук. Відтепер унікальні речі, віднайдені під час розкопок,  поповнили фонди Заповідника. Про це йдеться на сайті Дубенського замку.

Серед речей, які знайшли з розкопок костелу, особливо виділяються вервиці, оздоби під час похорон знаті, шкаплери, одяг.

Про кожну річ Віра Діонізівна може розповідати довго і захопливо, адже це її професійна стихія. Як, наприклад, про вервиці (аксесуар у вигляді нитки з нанизаними на неї намистинками, що використовується під час молитов), які знайшли в похованнях середини ХVІІ ст. На одній із них — намистинки з чеського скла, а найціннішим вважається зразок, що виготовлений із гагату — каменю, родовища якого знаходились у Німеччині. Звідти цей коштовний камінь постачався в Європу. Знайдені в криптах вервиці з гагату, найімовірніше, були завезені з міста в північно-західній частині Іспанії — Сантьяго-де-Компостела, де нині знаходиться величезний паломницький осередок. Наразі ці рідкісні речі — перші та єдині знахідки на території України.

У деталях дослідили ще один предмет, датований ХVІІІ ст. — бронзовий дзвіночок, знайдений у підвівтарній. Ця оздоба розміщувалася на катафалку під час похорону когось із місцевої знаті — заможних купців, міщан або шляхти.

Віра Гупало також передала Заповіднику кілька шкаплерів. Це виняткові предмети, пов’язані з релігійними братствами, якими опікувалися різні чернечі ордени. Колір шкаплеру відповідав кольору чернечої сутани.

Археологи знайшли сукню у одному із поховань. Вона має чітко визначений вік — датується 1645 роком: є документальне підтвердження, хто її носив і на кого її одягнули востаннє. Фасон жіночого одягу, привезеного з Франції, найпевніше з Парижу, має назву «а la мode», тобто пошитий за модними французькими зразками середини ХVІІ століття. І це — єдина сукня такого крою на той період у Центральній та Східній Європі.

 

Археологічні розкопки в Дубні велись загалом протягом семи років. Їх результати стали матеріалом для написання книги, над якою Віра Гупало працювала 25 років. Як розповіла дослідниця, рукопис книги, яка матиме назву «Бернардини в Дубні: смерть і похорони в середовищі волинської шляхти у ХVІІ-ХVІІІ століттях», вже практично готовий до друку.

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром