У Радивилові відбулася книжкова толока «Час читати»

25 Вересня 2021, 12:27
Свято книги у Радивилові 732
Свято книги у Радивилові

У Радивилові, що на Дубенщині, відбулася масштабна подія – Свято книги-2021. У п'ятницю, 24 вересня, відбулася книжкова толока «Час читати», яку організувала Радивилівська міська рада.

Про це інформує Радивилівська об'єднана громада у фейсбуці.

У місті на творчий діалог із шанувальниками книг та читачами зібралися близько 50 відомих та популярних поетів та прозаїків. Кожен автор мав нагоду представити літературні напрацювання, провести ознайомчу презентацію видань. Метою такої події є залучення дітей до читання. 
 
Крім того, впродовж дня проводились виставки (зокрема, найкращих робіт вихованців художнього відділу школи мистецтв), дискусії, презентації видань, ярмарка-продаж друкованого асортименту від популярних українських видавництв та автограф-сесії.
 
Відповідно до програми свята, урочисте відкриття книжкової толоки проходило на сцені Радивилівського міського Будинку культури. 
 
Почесних гостей вітали оркестр Будинку школяра, вихованці вокальної студії Будинку культури. Від імені міського голови до письменницької спільноти звернувся керуючий справами виконавчого комітету Радивилівської міської ради Сергій Гуща
 
Подальше спілкування з митцями слова відбувалося по заздалегідь визначених дискусійних майданчиках. У залі міського Будинку культури зустріч із читачами проводили:
  • Дара Корній (презентація роману «Троян-зілля» за участю психологині Зоряни Кручак «Незручні теми в літературі»); 
  • Володимир Шовкошитний (презентація нових книг видавництва «Український пріоритет»); 
  • Микола Зубков (презентація нецензурованого «Кобзаря». Шевченко без купюр.); 
  • Віктор Янкевич, Анна Хома (спілкування на тему «Як тексти стають художніми творами); 
  • Остап Осмир, Володимир Лис, Надія Гуменюк («Про потребу філософії в текстах»); 
  • Валентина Люліч, Марія Чумарна («Коди української ідентичності), а також Любов Відута, Людмила Когут.
В актовій залі Радивилівської школи мистецтв облаштовано локацію для спілкування з наймолодшими. Тут виступили письменники, які пишуть цікаві дитячі книги. Серед них - Оля Вовк, Любов Відута, Іванна Подольська, Леся Кічура, Олександр Зімба, Любов Пшенична, Тетяна Яремчук.
 
В глядацькій залі малого Будинку культури зустріч з читачами проводили:
  • Марія Чумарна, Наталія Гумницька, Микола Зубков (Мовна норма, культура українського слова та проблеми термінології); 
  • Іванна Подольська (Про українсько-білоруські контакти на основі перекладів книг Зенона Позняка); Анастасія Нікуліна, Олег Бакулін (Жертва хайпу чи кумир мільйонів. Розмова за книгою «Більше нікому»); Олена Лотоцька, Андрій Аркан (Що варто кодувати в текстах); 
  • Сергій Синюк (Історико-авантюрні романи: вчора, сьогодні, завтра.).
У залі для урочистих подій відбулися поетичні одкровення за участю:
  • Людмили Пуляєвої, Івана Гентоша, Романа Коржика
  • про рими на всі випадки життя на прикладі власної творчості розповіли Оксана Лозова, Галина Фесюк, Юрій Кархут, Оксана Карнага
  • учасниками блоку «Квартет з віршами» стали Оксана Маїк, Любов Долик, Мирослава Милян, Галина Гнатюк.
Щиро подяку усім і кожному, хто долучився до цієї великої міської події організаційно, матеріально, духовно, висловила Марія Браславець, членкиня оргкомітету книжкової толоки:
Феномен книжкових толок створила унікальна жінка з великим серцем і душею Любов Хомчак. Цими днями минає рік, як вона відійшла у засвіти. Але її справа продовжує жити. Духовні зерна цього явища проросли у багатьох куточках України. Тішить, що наш Радивилів був одним з перших містечок, де з легкої руки Любові Хомчак у 2007-му році було проведено свято книги. Цей день об’єднав, згуртував поціновувачів друкованого українського слова. Організація цього свята є не що інше, як велика громадська толока. Це є показником розвитку рівня людської свідомості, зрілості суспільної думки.
Нині почесну справу Любові Хомчак продовжує Тетяна Пилипець, директорка Львівської обласної бібліотеки для молоді. 
Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024