Мешканець Смиги, з вини якого загинули малолітні онуки, 11 років перебуватиме за ґратами

08 Грудня 2021, 11:21
Мешканець Смиги, з вини якого загинули малолітні онуки, 11 років перебуватиме за ґратами 513
Мешканець Смиги, з вини якого загинули малолітні онуки, 11 років перебуватиме за ґратами

Рівненський апеляційний суд залишив без змін вирок Рівненського міського суду від 6 липня 2021 року, відхиливши апеляційні скарги прокурора, який просив збільшити строк покарання до 15 років, захисника обвинуваченого та представника потерпілих, які просили змінити кваліфікацію з умисного вбивства на вбивство з необережності й призначити покарання в межах санкції статті 119 Кримінального кодексу України, а вона передбачає позбавлення волі на строк від п’яти до восьми років.

Нагадаємо, трагічна подія у селищі Смига Дубенського району трапилася ще у 2019 році. На той час обвинуваченому Миколі Середюку було 59 років і він двічі притягувався до кримінальної відповідальності за незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами та вибуховими речовинами. Так званим хобі чоловіка був збір на полігоні боєприпасів, з яких він майстрував вибухонебезпечні предмети, повідомляє Судова влада України.

Саме від вибуху обірвалося життя рідних онуків, 11-річної дівчинки та 13-річного хлопчика. Коли дідуся не було вдома, діти відкрили сейф, що був у літній кухні. В ньому вони знайшли коробки з надписами «золоті монети» та «срібні монети», які зовні не викликали жодної небезпеки. Коли хлопчик відкрив одну з коробочок, стався вибух. Як з’ясувалося, в ній був вбудований вибуховий пристрій. Малолітні діти загинули одразу на місці події.

Після завершення досудового розслідування рідні обвинуваченого змінили риторику й вимоги до покарання, тому як і його захисник, оскаржили вирок до Рівненського апеляційного суду та просили перекваліфікувати дії обвинуваченого з умисного вбивства на вбивство з необережності й призначити йому м’якше покарання в межах санкції статті 119 Кримінального кодексу України. Переконували суд, що обвинувачений вживав усіх заходів, щоб обмежити доступ сторонніх людей до сейфів. Мало того, чоловік не розумів повною мірою яким небезпечним є його заняття.

Сам обвинувачений у суді апеляційної інстанції переконував колегію суддів у тому, що його «страшилки» могли вибухнути тільки після підпалу. І взагалі він не мав складників, щоб виготовити вибухові предмети. А його внук, який і сам збирав на полігоні залишки снарядів та боєприпасів, міг принести до його садиби пристрій, який і вибухнув та став причиною смерті обох дітей.

Суворішого покарання для Миколи Середюка в своїй апеляційній скарзі просив прокурор. Переконував суд, що покарання, призначене судом першої інстанції, не відповідає тяжкості вчиненого злочину. Просив скасувати вирок в чистині призначеного покарання та постановити новий, яким призначити обвинуваченому покарання у виді позбавлення волі на строк 15 років.

Колегія суддів, дослідивши матеріали справи та доводи апеляційних скарг, заслухавши думку учасників судового розгляду, прийшла до висновку про їх відхилення та залишення вироку без змін.  

 

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024