Що робити, якщо вам відмовили у вакцинації

05 Лютого 2022, 10:23
Що робити, якщо вам відмовили у вакцинації 374
Що робити, якщо вам відмовили у вакцинації

Якщо у пункті щеплення чи центрі вакцинації, вам кажуть, що без підписаної декларації із сімейним лікарем не можуть зробити щеплення, то це не відповідає дійсності.

Декларація не є обов’язковою для отримання вакцини проти COVID-19, роз'яснює на своїй сторінці у фейсбуці заступник міністра охорони здоров’я – головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

І хоча з нею процес внесення даних до електронної системи охорони здоров’я буде швидше, проте і без неї це можливо. Достатньо мати із собою паспорт та індивідуальний податковий номер.

Якщо ж щеплення відмовляються робити через те, що попередня доза була введена в іншому закладі, то це також не відповідає дійсності. Адже отримати вакцину можна у будь-якому пункті вакцинації проти COVID-19, незалежно від того, де ви робили попереднє щеплення. Знайти актуальний перелік пунктів щеплення і центрів масової вакцинації та обрати найближчий можна за посиланням vaccination.covid19.gov.ua/list
Водночас, якщо у вакцинації відмовляють через відсутність конкретної вакцини, то цю проблему також можна вирішити.
У першу чергу потрібно знати, що відсутність певної вакцини не може бути причиною відмовити у щепленні, оскільки наразі в Україні вже затверджені безпечні схеми комбінування вакцин проти COVID-19.
Тобто можна використовувати різні типи вакцин для першої, другої та наступних доз https://bit.ly/mix1and2
Якщо причину відмови вам пояснили у необхідності відкривати новий флакон, то варіантів вирішення цієї проблеми є також декілька:
1. Ви можете вакцинуватися вакциною СoronaVac від Sinovac Biotech, яка містить 1 дозу у флаконі.
2. Ви можете залишити свої дані, щоб вас внесли в списки охочих вакцинуватися конкретною вакциною. Коли набереться достатня кількість людей – вас запросять на вакцинацію.
3. Аби не чекати – ви можете вакцинуватися будь-якою іншою доступною вакциною проти COVID-19.

Більше відповідей на поширені запитання щодо вакцинації можна знайти у спеціальній пам’ятці, яку підготувало Міністерство охорони здоров'я України https://bit.ly/zvernenya_jan_22

Читайте також: У Рівненській області - один з найбільших показників госпіталізації хворих з ковідом

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром