На Дубенщині розпочинають весняно-польові роботи

16 Березня 2022, 15:20
На Дубенщині розпочинають весняно-польові роботи 504
На Дубенщині розпочинають весняно-польові роботи

У районі знаходиться близько 60% посівної площі області, а це – майже 128 тис. гектарів. Відтак, на Дубенщину покладені великі сподівання та відповідальність у становленні продовольчої безпеки України.

Про це повідомляють на сторінці Дубенської РДА.

Враховуючи сприятливі погодні умови аграрії району активно розпочинають весняно-польові роботи. Озимі в доброму та задовільному стані. На сьогодні вже засіяно 31,8 тис. га під озимі зернові, з них – 28,66 тис. га – озима пшениця, яка є основною продовольчою культурою. Також посіяно понад 10 тис. га озимого ріпаку, це – понад 42% обласного показника. Ріпак – не продовольча культура, однак є важливим для аграріїв у фінансовому аспекті.

«Варто відзначити, що структура посівних району цьогоріч різнитиметься від попередніх років. Очікується, що посіви технічних культур будуть меншими. На це впливає ряд причин: необхідність формування продовольчого резерву, складність закупок насіння технічних рослин через воєнні дії на сході», – каже Тетяна Ковальчук, начальник відділу агропромислового розвитку Дубенської районної військової адміністрації. 

У господарствах завершують підживлення посіяних з осені пшениці, ячменю та інших культур. Нічні та ранкові заморозки, які дотепер спостерігаються на полях більшості господарств, сприяли у проведенні таких робіт. Забезпеченість добривами на сьогодні становить понад 80%, переважно це азотні добрива. Мінеральні добрива в район закупляли на виробництвах на Сході країни. У зв’язку з активним бойовими діями на разі такі закупівлі практично заблоковані.

Ряд рішень на підтримку аграріїв вже прийнято Кабінетом Міністрів України. Так, Уряд затвердив рішення, яким держава компенсуватиме відсотки за кредитами на покриття будь-яких витрат, пов’язаних з сільськогосподарською діяльністю. Також аграріям будуть надаватися державні гарантії на 80% суми залучених ними кредитів.

На Дубенщині АТ «Ощадбанк» вже працює з сільськогосподарськими підприємствами району щодо можливого надання їм кредитів.

Читайте також: Рівненщина прийняла вже майже 20 тисяч переселенців

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024