Міськрада Дубна дала місяць для МП перейти у ПЦУ – отці вважають рішення незаконним

14 Травня 2022, 13:59
Міськрада Дубна дала місяць для МП перейти у ПЦУ – отці вважають рішення незаконним 786
Міськрада Дубна дала місяць для МП перейти у ПЦУ – отці вважають рішення незаконним

На сесії міськрада Дубна ухвалила звернення до парафій Московського патріархату перейти до ПЦУ. Пресслужба Рівненської єпархії УПЦ (МП) говорить, що це рішення є незаконним та порушує Конституцію та Закон України про свободу совісті та релігійні організації.

Про це пишуть на фейсбук-сторінці «Рівне. Голос церкви»

«Для народних обранців Дубенської міської ради хочеться нагадати про основний Закон нашої держави – Конституцію України», – йдеться у дописі.
Стаття 35: «Кожен має право на свободу світогляду і віросповідання. Це право включає свободу сповідувати будь-яку релігію або не сповідувати ніякої, безперешкодно відправляти одноособово чи колективно релігійні культи й ритуальні обряди, вести релігійну діяльність».
Закон України про свободу совісті та релігійні організації
Стаття 2. В Україні усі правовідносини, пов’язані із свободою совісті і діяльністю релігійних організацій, регулюються законодавством України.
Стаття 4. Ніхто не може встановлювати обов’язкових переконань і світогляду. Не допускається будь-яке примушування при визначенні громадянином свого ставлення до релігії, до сповідання або відмови від сповідання релігії, до участі або неучасті в богослужіннях, релігійних обрядах і церемоніях, навчання релігії.
Стаття 5: «Церква (релігійні організації) в Україні відокремлена від держави. Держава захищає права і законні інтереси релігійних організацій; сприяє встановленню відносин взаємної релігійної і світоглядної терпимості й поваги між громадянами, які сповідують релігію або не сповідують її, між віруючими різних віросповідань та їх релігійними організаціями; бере до відома і поважає традиції та внутрішні настанови релігійних організацій, якщо вони не суперечать чинному законодавству. Держава не втручається у здійснювану в межах закону діяльність релігійних організацій, не фінансує діяльність будь-яких організацій, створених за ознакою ставлення до релігії. Усі релігії, віросповідання та релігійні організації є рівними перед законом. Встановлення будь-яких переваг або обмежень однієї релігії, віросповідання чи релігійної організації щодо інших не допускається».

Читайте також: У Дубно релігійним громадам УПЦ рекомендують перейти до ПЦУ

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром