Вогнівка знищує самшит на Рівненщині: що робити та як захистити рослини

24 Травня 2022, 12:00
Вогнівка знищує самшит 327
Вогнівка знищує самшит

На Рівненщині зафіксоване сезонне поширення шкідника – самшитової вогнівки. 

Про це йдеться на сайті Суспільне.

У 2021 році її тут виявили вперше, за цей час лише у Рівному вона знищила майже 70% кущів самшиту. За словами начальниці відділу управління фітосанітарної безпеки Держпродспоживслужби Олени Сказько, через аномально теплу зиму шкідник активізувався раніше.

В обійсті Світлани Сироти у селі Радиславка 34 кущі самшиту. Вони мають вигляд здорових. Щоб вберегтися від нападу вогнівки, свій самшит господиня ще наприкінці квітня почала обробляти хімічними препаратами для захисту рослин.

 

«Бажано спілкуватися на цю тему одразу з консультантом у спеціалізованих магазинах. В них є різні дози концентрації для різних випадків: для профілактики чи вже для обробки, якщо вогнівка напала. Щороку по декілька разів на сезон робимо профілактичну обробку. Не допускаємо до того, щоб ця зараза нападала, бо боротися з нею доволі складно. Потрібні великі дози інсектицидів і досить така ретельна обробка, а кущі густі», – пояснює Світлана Сирота.

В області майже не постраждав самшит, який почали обробляти з осені, каже представниця управління фітосанітарної безпеки Рівненщини Олена Сказько.

Вчасна обробка кущів, за її словами, це єдиний спосіб зберегти рослину від вогнівки.

«Він не має природних ворогів. Коли він харчується самшитом, накопичує в собі алкалоїди, які є у самшиті і його зовсім не хочуть їсти птахи. І от поширюється гусінь, об'їдає повністю листя, пошкоджує кору. Коли пошкоджена кора, втрачається в рослині фотосинтез, обмін речовин і рослина гине», – каже фахівчиня.

У Рівному можна знайти багато пошкодженого самшиту, зауважує начальниця дільниці озеленення Валентина Цуркан. Цьогоріч, через теплу зиму, вогнівка прийшла раніше, ніж минулого року, коли її зафіксували уперше. Вчасно обробити самшит встигли не усюди.

 

«Ми не маємо права користуватися хімічними препаратами, ми обробляємо біопрепаратами. Це коли кущ вже значно знищений, багато на ньому є вогнівки. А якщо вона десь тільки проявляється – його достатньо просто пообрізати. Як тільки ми бачимо, що на ньому проявляється якась павутинка, це вже треба придивлятися. Але ж не завжди усюди встигнеш і вона ж така, вона може за день з'їсти кущ», – додає пані Валентина.

 

 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром