На Дубенщині громадські організації об’єдналися задля допомоги переселенцям

11 Серпня 2022, 09:40
На Дубенщині громадські організації об’єднуються задля допомоги переселенцям 631
На Дубенщині громадські організації об’єднуються задля допомоги переселенцям

З початком повномасштабної російської агресії в Україні усі організації ринулися допомагати Збройним силам України, а з потоком переселенців у західні області багато громадських активістів і волонтерських груп почали підтримувати людей, які покинули або й зовсім втратили свої домівки.

За п’ять місяців діяльності представники громадських організацій побачили, що інколи процес надання гуманітарної допомоги десь не працює зовсім, а для когось вона приходить з надлишком. Для того, щоб детальніше розібратися в ситуації, у Дубенській громаді зібралися представники близько десяти громадських та благодійних ініціатив, які працюють з ВПО на Рівненщині.

Керівники організацій обговорили проблеми та успіхи за останні кілька місяців, а також сформували певні рекомендації для того, щоб максимізувати свій вплив на розв'язання актуальних питань.

Основні з них – тут:

  • Суспільство, як економіка, ділиться на виробників та споживачів. Треба чітко визначити та зменшити свої очікування від органів місцевого самоврядування, наших бенефіціарів та партнерів, щоб робити те, що можемо, там, де ми є!
  • Немає нічого більш вічного, ніж тимчасове, тому потрібно правильно називати речі своїми іменами, привертати увагу до проблем ВПО та будувати підходи до роботи з людьми через спільні інтереси та системний аналіз ситуацій на місцях, створювати й підтримувати ініціативні групи переселенців.
  • Війна швидше закінчиться тоді, коли ми будемо готові до неї на більший період. Ми мусимо визнати, що ВПО змушені інтегруватися на новому місці, бо інакше вони не виживуть, а от інтеграція громади до переселенців є дуже складною і тривалою.
  • Гуманітарну допомогу треба розглядати як медичну допомогу: є перша допомога, яка мусить бути обов'язковою й одразу, тоді потрібно зробити аналізи й поставити правильний діагноз, підтримати, допомогти знайти сили й наснагу повернутися до реальності обличчям, тобто йде мова про лікування болю, який завдала війна, а тоді допомогти стати на ноги, щоб інтегруватися в новій громаді й жити далі самостійно. Тобто мають бути чіткі правила, інструкції та дедлайни, щоб рівномірно розподіляти ресурси, яких має вистачити кожному, хто цього потребує.
  • Потрібен один канал комунікації для висвітлення інформації про проєкти та ініціативи, яким будуть користуватися як переселенці, так і місцеві жителі, громадські активісти, бо якщо все розкидано в різних місцях, то легко втратити контроль.

За підсумками зустрічі активістам вдалося домовитися про спільний план дій та координацію роботи громадських організацій на Дубенщині. Чотири місцеві організації, а саме: БО «Фонд громади міста Дубна «Добробут», Фундація імені князів-благодійників Острозьких, БФ «Карітас-Дубно» та Rotary-Club «Dubno», підписали відкритий меморандум про співпрацю та спільну діяльність у розбудові соціального капіталу та інтеграцію ВПО у Дубенській громаді.

 

До ініціативи також приєдналися БО «Благодійний фонд «РОКАДА», яка має багаторічний досвід у роботі з біженцями, та ГО «Агенція розвитку громад «Інтонація ЗМІН», що з початку серпня 2022 року активно допомагає переселенцям у Смизькій громаді та прихисткам, які приймають ВПО на Рівненщині.

«Нам треба об'єднуватися і ділитися досвідом, щоб удосконалювати те, що працює, та змінювати те, що створює додаткове навантаження на наші організації, бо лише таким чином ми зможемо допомогти більшій кількості людей, навчимо не лише отримувати, а й віддавати, а також знайдемо додатковий людський ресурс, якого дуже часто не вистачає невеликим ініціативам для реалізації своїх цілей», – ділиться Вікторія Костюк, координаторка БО «Благодійний фонд «РОКАДА» в Рівненській області, голова ГО «Ротарі клуб «ДУБНО».

Читайте також: У Демидівці переселенцям видаватимуть продуктові набори

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024