У лікарні Дубна вперше провели пересадку органів від посмертного донора

07 Лютого 2024, 16:00
У лікарні Дубна вперше провели мультиорганний забір органів від посмертного донора 588
У лікарні Дубна вперше провели мультиорганний забір органів від посмертного донора

У Дубенській міській лікарні в ніч з 27 на 28 грудня 2023 року здійснили мультиорганний забір органів від посмертного донора. Цьому передувала тривала підготовча робота – юридичне обґрунтування, укладання угод з провідними клініками України, навчання персоналу.

Про це розповідають на фейсбук-сторінці міськради.

Процедура тривала 12 годин. Донором органів став 42-річний чоловік, у якого констатували смерть мозку внаслідок важкого геморагічного інсульту. Згоду на операцію дали рідні померлого. З цього моменту була запущена підготовка для забору органів.

Під час операції почергово працювали чотири бригади медиків - команда з лікарні імені Святого Пантелеймона міста Львів, бригади з інституту трансплантології імені Шалімова, інституту серця МОЗ України та Волинської обласної клінічної лікарні. Зазначають, що завдяки непростому, але вкрай важливому рішенню родини померлого донора та висококваліфікованій роботі медиків, шанс на продовження життя отримали чотири пацієнти, також провели першу в Україні експериментальну операцію з пересадки кисті руки.

Важливу участь в організації та проведенні цієї операції з забору донорських органів взяли трансплант-координатори - хірург-трансплантолог Волинської обласної клінічної лікарні Михайло Загрійчук та лікар-хірург Дубенської міської лікарні Роман Чучак, а також завідуючий відділенням анестезіології та інтенсивної терапії Дубенської міської лікарні Юрій Клименко та завідуючий відділенням хірургії Дубенської міської лікарні Володимир Ковбасюк.

«На сьогодні можна сміливо сказати - реципієнти одужують, а отже у нас все вдалося. Сподіваюся, що ця велика подія для всього Дубенського району розкриє важливість теми трансплантації та дасть натхнення нашим спеціалістам на подальший розвиток!», - зазначає трансплант-координатор Роман Чучак.

Читайте також: У Крупецькій громаді попрощалися із захисником Олександром Бочилюком

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024