«Рачинські цибульники» – гастрономічна спадщина Тараканівської громади

15 Серпня 2024, 10:39
«Рачинські цибульники» – гастрономічна спадщина Тараканівської громади 778
«Рачинські цибульники» – гастрономічна спадщина Тараканівської громади

У Тараканівській громаді на Дубенщині досі зберігають старовинні кулінарні традиції. Однією з таких є приготування «Рачинських цибульників» – страви, яка стала справжньою родзинкою громади.

Про це розповідають на фейсбук-сторінці Управління культури і туризму Рівненської ОДА.

Село Рачин, яке зараз є частиною Тараканівської територіальної громади, здавна славилось працьовитими людьми та багатою врожайністю цибулі. Ця культура займала значну частину на присадибних ділянках місцевих жителів, які вирощували її для продажу на ринках Дубна, Бродів та Львова. Цибулю продавали пучками, що приносило непоганий заробіток. Навіть взимку, коли свіжа цибуля не була доступною, рачинські господині продавали цибулю у вінках, що висіли під стріхою.

Жителів Рачина почали називати «цибульниками», і ця назва збереглася донині. Хоч зараз у селі вирощують менше цибулі, але традиція приготування цибульників жива й сьогодні.

Староста села Рачин, Наталія Андріюк, згадує, як у дитинстві вперше скуштувала цибульники, приготовлені її бабусею Марією Харчук. Зараз вона сама готує цю страву, зберігаючи родинні традиції. Цибульники залишаються популярними у багатьох сім’ях Рачина, передаючись із покоління в покоління.

Рецепти «Рачинських цибульників»:

Цибульники з зеленої цибулі:

Інгредієнти: яйця, борошно, ріпчаста цибуля, зелена цибуля, петрушка, сіль, розпушувач, спеції (орегано, сухий часник, мелений перець), за бажанням – печериці.

Процес приготування: Змішати всі інгредієнти, обсмажити тісто на олії по столовій ложці з кожної сторони до рум’яної скоринки. Подавати зі сметанним соусом з часником і кропом.

Цибульники в томатному соусі:

Інгредієнти: ріпчаста цибуля, борошно, яйця, томатний сік, сіль, перець.

Процес приготування: Цибулю нарізати тонкими четвертинами, змішати з іншими інгредієнтами, обсмажити на смальці до рум’яності. Потім залити томатним соком і тушкувати 20 хвилин. Подавати з соусом з кетчупу та часнику.

Додають, що ці прості, але смачні страви стали невід’ємною частиною культурної спадщини Тараканівської громади та приваблюють гурманів, що шукають автентичні гастрономічні враження.

Читайте також: У Ладомирії відкрили перший в Україні Музей шкільництва історичної Волині 

Коментар
30/04/2025 Середа
30.04.2025
29.04.2025