Як запобігти порушенню постави у дітей. Правда та міфи про методи профілактики сколіозу. ПОДКАСТ

05 Жовтня 2020, 17:30
Володимир Гітуляр 4463
Володимир Гітуляр

Багато батьків впевнені, що плоскостопість у дітей – це проблема, яку потрібно лікувати, і допоможе у цьому використовування ортопедичного взуття. Але чи справді це так?

Про це в ефірі програмі «Район здорової людини», яка виходить щопонеділка о 15:00 в ефірі радіо СіD fm розповів лікар-ортопед комунального підприємства «Луцька міська дитяча поліклініка» Володимир Трофимович Гітуляр.

Розмову також можна СЛУХАТИ В ПОДКАСТІ:

 

 

 Пане Володимире, у якому віці у дитини починає формуватися постава?

– Фактично, постава формується від народження. Причин багато: диспластичні явища у дітей, внутрішньоутробне положення, міотонічні явища, тобто порушення тонусу м’язів. До набутих можна віднести різні захворювання, порушення, спричинені травмами, рубцеві зміни. Усе це є причинами функціональних порушень у дітей.


 

 Чи можливо за допомогою сучасної техніки це передбачити до народження?

– Деякою мірою можна, але остаточні висновки робить клінічно лікар уже після народження дитини при огляді.

 Як зауважити, що є проблеми з поставою? На що варто звернути увагу?

– Діти до 18 років часто соромляться не лише лікаря, а й батьків і забороняють мамі, наприклад, увійти у ванну кімнату, а це саме дуже небезпечна ознака. Таку дитину батькам потрібно обов’язково оглядати.

Читайте також: Невиліковна хвороба: розмова про проблеми паліативної допомоги. ПОДКАСТ

Ознаками порушень постави можуть бути: асиметрія (кутів лопаток, талії), випирання кісток з якогось боку. У такому разі батьки повинні звернутися до сімейного лікаря, і він дасть зрозуміти,  чи є необхідність консультуватися зі спеціалістом. Всі діти повинні бути фізично активні, а нині більшість сидять за комп’ютером чи телефоном, це не на користь. Ми рекомендуємо більше розвивати фізичну активність, тобто займатися конкретними вправами для спини чи для кінцівок.

 Щодо відеороликів, які є в інтернеті, що вчать корегувати поставу, чи варто до них дослухатися?

– Провокаційне питання. Звичайно, є користь з інтернет-ресурсів, в плані, що батьки можуть знайти певні види вправ. Але немає аксіоми конкретних занять для усіх. При різних порушеннях можна використовувати лише певні види рухів, бо інші можуть бути протипоказані. Наприклад, карате чи рукопашний бій розхитують хребет, не зміцнюють м’язи. Підхід повинен бути індивідуальним, тобто після вивчення інформації у мережі краще все одно порадитися із сімейним лікарем.

 Що категорично не можна робити, якщо у дитини виявили порушення постави?

– Ми рекомендуємо найбільший оптимальний вид спорту – плавання. Воно дає як загально фізичний розвиток, так і загартування. Плюс до того є індивідуальні вправи.


 

 Який вид спорту розхитує хребет, а який ні?

– Всі ігрові види розхитують хребет. Вони більше зацікавлюють дітей, але для хребта і порушень нижніх кінцівок приносять мало користі, лише загально фізичний розвиток. Для укріплення опорного апарату тільки підходить плавання.

– Розкажіть про поширені причини порушення постави у дітей?

– Найчастіше – гіподинамія, тобто малорухомість. Ожиріння чи навпаки гіпотрофія, коли діти ослабленні, недостача засвоєння мікроелементів в організмі через особливості метаболізму чи інші захворювання.

Читайте також: Перша допомога при опіках. Правда та міфи про методи обробки ран. ПОДКАСТ

– Що робити, щоб уникнути цих проблем? На приклад, якої ваги повинен бути шкільний наплічник?

– Це залежить від віку, розвитку дитини. Середня норма – від 2 до 5 кілограмів. Карикатурно виглядає, коли маленький першокласник тягне за собою рюкзак, яки важить стільки само як він. Звичайно, це не здорово. До цього просто потрібно підходити адекватно і з пропорційним навантаженням.

 Скільки ж часу дитина може сидіти з гаджетами?

– Після 45 хвилин обов'язково має бути перерва. Це загальновідоме правило. Що менша дитина, то частіше їй потрібно відриватися від комп'ютера та займатися фізичною активністю. Маленька розминка обов'язкова для того, щоб м'язи отримали потрібне кровопостачання. Таким чином у дитини буде правильно формуватися постава.

 Як навчити правильно тримати поставу?

– Перш за все, і діти, і батьки повинні звертати самі на це увагу, навіть у косметичному плані. Потрібно, щоб дитина зрозуміла, що красиво, коли ти йдеш з розправленими плечима, а сутулість приховує цю красу.

– В інтернеті часто можна зустріти оголошення, які обіцяють за 10-12 сеансів вирівняти поставу. Це реально?

– Ні, це нереально. Займатися тренуванням м'язів потрібно постійно. До того ж різні маніпуляції на дитячому хребті протипоказані. Це може спричинити не лише порушення функціональних, але й органічних функцій, наприклад, сколіозу.

Читайте також: Правда та міфи про лікування вуха, горла, носа. ПОДКАСТ

 Чи можливо корегувати поставу медичними методами?

– Саме постійними тренуваннями м’язів. Для цього є інструктори з лікувальної фізкультури, які визначають навантаження. Іноді допомагають масажисти. Але результату лише від одних масажів не буде. Це скоріше доповнення до тренувань.

 Які ознаки сколіотичної постави?

– В першу чергу – асиметрія, різний вигляд половинок спини. Наприклад, з однієї сторони надпліччя опущене, а з іншої – підняте. Насправді всі ці тонкощі може врахувати лікар, але хоча б запідозрити батьки в силі. Є різні варіанти порушення постави – надмірний грудний кіфоз, тобто зігнута спина, і випрямлений лордоз – поперековий відділ випрямлений. Можуть бути надмірні вигини у грудному чи поперековому відділі, округла спина. Все це навіть неозброєним оком помітно.


 

 Чи може сколіотична постава перерости у сколіоз?

– Звичайно. Коли виникає деформація хребців, повернути їх у вихідне положення надзвичайно важко. При появі таких органічних змін головне не допустити погіршення. Якщо деформація запустилася, то це призведе до тяжчих наслідків, не тільки з боку хребта, а й з боку внутрішніх органів.

 Сколіоз можна успадкувати від батьків?

– Є випадки генетичної спадковості, коли ознаки ослабленості та деформації передаються. Сколіоз – це патологія, яку мають лікувати виключно лікарі-ортопеди. Вони оцінюють ситуацію та назначають план дій.

– Розкажіть про патологію тазостегнового суглоба у діток, на що варто звернути увагу?

– Такі патології починають лікувати від народження. Їх можна помітити відразу. Також це можна визначити, якщо є скованість рухів у дитини. Дехто з батьків вважає, що рентген дає шкоду, нічого подібного, варто обстежуватись. Головне не допустити вивиху в суглобах.

 А щодо деформування стопи у малюка, в якому віці краще прийти на огляд?

– Стопа у дітей формується до трирічного віку природнім шляхом. Після цього вже точно можна визначити наявність елементів плоскостопій. А от клишоногість лікувати треба від народження, бо воно дуже тривале. А плоскостопість теж лікується вправами.

Читайте також: Стрес може призвести до гастриту. Правда та міфи про гастроентерологію. ПОДКАСТ​​​​​​​

Для профілактики дуже важливі перерви між різними завданнями, особливо після роботи за комп’ютером.

Запитання від слухачів

 Дитині 4 роки, при ходінні накульгує, на планових оглядах порушень не бачили. Що може бути причиною та чи не пізно це виправити?

– Якщо немає деформації стопи, потрібно щоб її оглянув невролог, причина, можливо, у тонусі м’язів.

 Чи варто купувати дошку Євмінова усім, хто має проблеми зі спиною?

– Глобальне питання. Усім не варто, бо вона сама по собі не дає оптимального результату, лише якщо на ній виконувати вправи. Купівля – лише пів питання, важливіше – використання.

 Дитина в рік ще не ходить самостійно, а от старша в цьому віці вже бігала.

– Немає двох дітей схожих один на одного. У кожної є індивідуальні особливості. Не варто примушувати дитину, для всього свій час.

Читайте також: Щогодини від раку грудей помирає жінка. Правда і міфи про онкологію молочних залоз. ПОДКАСТ​​​​​​​

 У малюка спостерігають плоскостопість та клишоногість. Такі патології легко піддаються корекції?

– У дитячому віці піддаються корекції більшість деформацій. Це не стосується лише рахітичних захворювань. Там лікування відбувається за допомогою препаратів.

 Чи потрібне взуття із жорстким задником та невеликим каблучком дитині з плоскостопістю?

– Ні, звичайно.  Це не обов’язково. Дитина має ходити в тому, в чому її зручно.

Спростування міфів

 Масаж лікує сколіоз.

– Ні, тільки вправи, він лише допомагає, але не лікує.

– Використання ходунків пришвидшує самостійну ходу.

– Лікарі-ортопеди категорично проти примушення дитини до початку ходьби. Це безумовний рефлекс, діти самі формують ці навики. Шкоди не принесе, але й великої користі те не бачу.

 Для профілактики плоскостопості дитині варто купувати ортопедичне взуття.

– Ні. На черевички сподіватися не треба.

 Плоскостопість у дітей – норма.

– До трьох років більшість дітей плоскостопі, а далі вже диференціюють конкретно.

 Щоб вилікувати сколіоз, потрібно висіти на турніку.

– Ні. Якщо займатися на ньому вправами, тоді буде користь, а тільки висіти – безрезультатно.

 Краще кожному використовувати ортопедичні устілки.

– Взагалі взуття повинне бути з певним підвищенням на стопі, що сприяє її нормальному формуванню. Устілки – не радикальний метод лікування, лише профілактичний захід.

 Якщо людина носить сумку на одному плечі, то обов’язково матиме сколіоз.

– Не обов’язково. Такі звички призводять до його появи, але якщо людина активна і тренує м’язи, не обов’язково. Бажано навантаження робити рівномірним, це важливо.

 Дитина ходить навшпиньки, і це проблема.

– Це проблема, але неврологічна.

 Плоскостопість викликає носіння підборів.

– Від 3 до 5 сантиметрів шкоди не принесуть. Надзвичайно високі уже розтоптують стопу, але це скоріше призводить до відхилення пальця на зовні.

 Стопа псується від ходіння рівною поверхнею.

– Корисно ходити по пісочку, камінцях, горбистій поверхні. Подразнюючи рефлекторні зони, ми призводимо до їх кращого розвитку. Тому дітям корисно ходити босим.

 Купувати взуття більшого розміру  нормально.

– Це не нормально. Взуття має бути зручним.

Спілкувалася Неля МУЗИЧКО
До друку матеріал підготувала Діана КОСТЮК

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром