Дубенські айтішники знайшли в Європі дефіцит: експортують равликів з власної ферми

03 Листопада 2019, 09:23
Експортують равликів з власної ферми 9253
Експортують равликів з власної ферми

У селі Привільне Дубенського району ІТ-фахівець з Рівного Роман Денькович із товаришем Дмитром Таргонським створили молюскову ферму, тут вирощують середземноморських та африканських равликів. Живу продукцію бізнесмени експортують до Європи.

Про переваги такого бізнесу, а також особливості співпраці з європейськими партнерами дізнавалися журналісти видання Бізнес.Район.

Равликову ферму чоловіки збудували у селі кілька місяців тому. Розповідають, що довго шукали справу, яка б не лише приносила прибуток, але й була цікавою. Оскільки молюсковий бізнес на Рівненщині, як і в Україні загалом, лише набирає популярності, вирішили й собі збудувати екзотичну ферму.

Попри те, що слимакова справа потребує чимало уваги, ІТ-сферу Роман та Дмитро не залишили. Паралельно вони й досі працюють над кількома проєктами, пов'язаними з інформаційними технологіями.

Бізнесмени зізнаються, що у равликовій справі вони новачки, тож багато чому ще вчаться. Проте вже мають безліч ідей, як популяризувати молюскове підприємство. У найближчих планах – запрошувати на ферму туристів, влаштовувати дегустації готової продукції…

«Ми розводимо два види молюсків – африканські та середземноморські. Вирощування равликів процес тривалий і складний.  Взимку у тварин починається інкубаційний період, який продовжується аж до травня. У спеціальному приміщенні молюски відкладають ікру, яку кладемо в інкубатор, і чекаємо, доки вилупляться равлики. Тих, що з’явилися раніше, забираємо в теплицю, а  щойно потепліє – молоде поголів’я випускаємо у поле», – розповідає про особливості незвичного фермерства Роман.

Цікаво, що равлики відкладають ікру лише вночі та закопують її в ґрунт. Ці молюски – гермафродити, тож після спарювання вагітніють обидві особини, кожна з яких скидає близько 200 ікринок. Потім фермери відправляють живність на інкубацію. Якщо вчасно не забрати «дитинчат», які вилупилися, то вони починають їсти кокони інших.

Равликова ферма айтішників розташована на трьох гектарах землі. Територія огороджена щільною сіткою, аби живність не втекла. На полі виставлені спеціальні дерев’яні піддони, під якими й живуть молюски. Збоку – дві теплиці, де «молодняк» тримають до весни.

«Равлики невибагливі, проте роботи біля них вистачає. Молоді молюски харчуються рослиною перко – це гібрид капусти та рапсу, який вивели спеціально для слимаків. Коли ж підростуть, догодовуємо комбікормом. Ростуть вони до середини жовтня, а тоді їх продаємо. Слимаків експортуємо у Польщу, Литву, Румунію. Там на них чималий попит, а місцеві фермери не встигають покривати його. Відправляємо живий товар. Перед цим равликів охолоджуємо, щоб вони впали у сплячку. Затим фасуємо по сітках і складаємо у ящики. У Європі равлики – справжній делікатес. Страви з них у ресторанах коштують недешево. Також слимаків використовують у косметології. Креми та маски з їхнього слизу сприяють відновленню шкіри», – додає ІТ-фахівець.


 

Роман Деньякович розповідає, що свою продукцію відправляють до Європи по ветеринарних сертифікатах. Перш ніж чергова партія равликів поїде на переробні заводи ЄС, Держпродспоживслужба ретельно перевіряє її на дотримання стандартів якості.

«Чи важко було вийти на міжнародний ринок? Ні. В Європі равлик – дефіцит, до того ж, завдяки Угоді про асоціацію між Україною та ЄС, існують дещо спрощені процедури поставок. Євросоюз йде на певні поступки», – резюмує Роман Денькович.

Читайте також:  Під відкритим небом: біля Луцька працює равликова ферма

Марія МАРТИНЮК

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024