І у будні, й у свято: як дубенська «Волонтерка на Конторській» допомагає бійцям та переселенцям

17 Квітня 2022, 09:12
як «Волонтерка на Конторській» допомагає бійцям та переселенцям 1172
як «Волонтерка на Конторській» допомагає бійцям та переселенцям

Після повномасштабного вторгнення росії самоорганізація українців одразу ж сягнула неймовірних масштабів. Волонтерські осередки почали працювати чи не у кожному населеному пункті. Десь їх організували з «нуля», в інших містах та селах волонтери, які працювали й досі, просто активізували свою роботу. Серед останніх і «Волонтерка на Конторській» центр, який від перших днів повномасштабного вторгнення активно працює у місті Дубно.

Про це повідомляють на сайті Рівненської обласної ради.

Згуртувалися волонтери ще у 2020-му, розповідає очільниця центру Інна Яцина. Саме тоді небайдужі жителі міста почали плести маскувальні сітки для 130 окремого розвідувального батальйону. Згодом з’ясувалося, що потреба у сітках є постійною. Тож відтоді щовихідних волонтери збиралися та плели сітки для військових.

Саме цей волонтерський «кістяк» став основою нинішнього центру, де зараз щодня працює близько двох десятків небайдужих людей. Оскільки нині волонтери базуються у приміщенні на вулиці Конторська, то й назва для об’єднання «прижилася» відповідна.

«Наше головне завдання – допомагати бійцям Збройних сил України, тому передусім діємо у цьому напрямку. У перші дні повномасштабної війни потрібно було все – від цвяхів та плівки до бензопил і генераторів. За зібрані кошти вдалося придбати й передати військовим дві автівки, а також інші недешеві, але вкрай потрібні речі. Також передавали бійцям приватні автомобілі, які на потреби військових віддавали наші земляки», розповідає Інна Яцина.

Згодом «Волонтерка на Конторській» долучилася й до допомоги вимушеним переселенцям. Тим, хто був змушений переїхати на Дубенщину та нині мешкає в гуртожитках, волонтери доставляють продукти та інші необхідні речі. Регулярно формують і гуманітарні вантажі у населені пункти, які найбільше постраждали внаслідок бойових дій.

«Нещодавно нам передали подяку з Харківського військового шпиталю. Депутат обласної ради Олександр Дехтярчук, який постійно і з усім нам допомагає, посприяв з важливими контактами. Завдяки цьому налагодили співпрацю з ТОВ «Склоресурс», і в результаті вдалося спрямувати до шпиталю найнеобхідніше. Також регулярно відвідуємо Рівненський обласний госпіталь ветеранів війни у Клевані, де наші бійці проходять реабілітацію. Передавали допомогу й до інших медичних закладів», зазначає керівниця волонтерського центру.

Зараз дубенські волонтери вже готують спеціальні великодні вантажі. Адже величне християнське свято усі мають зустріти з вірою та надією на краще. Небайдужі люди діляться продуктами, а господині вже цими днями беруться випікати пасочки. Великодні паски спочатку освятять, а потому разом зі сформованими продуктовими пакетами передадуть тим, хто потребує підтримки й уваги – як бійцям, так і жителям постраждалих від бойових дій регіонів. Тож у «Пиріжкової армії», як називають майстринь-кулінарок самі волонтери, зараз якраз настає гаряча пора.

За понад п’ятдесят днів повномасштабної війни «Волонтерка на Конторській» налагодила співпрацю з величезною кількістю небайдужих людей як з України, так і з-за кордону. Допомогу отримували з Польщі, Італії, Німеччини… А ще у центрі зуміли швидко організувати чітку та злагоджену діяльність

«У нас кожен відповідає за «свій» напрямок роботи: медики забезпечують роботу складу медикаментів, є ті, хто відповідає за технічний та бакалійний склади, а також за збір готової продукції. Такий розподіл обов’язків дає змогу забезпечити чіткість та ефективність роботи. А це – запорука того, що ми зможемо допомогти якнайбільшій кількості тих, хто цього потребує», зазначає Інна Яцина.

Читайте також: Дубенчани активно долучаються до місячника благоустрою

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024