Чому міністр охорони здоров’я України бреше та робить із нас дурнів?

13 Червня 2020, 16:04
2949

«… Основою причиною рекордного збільшення нових випадків коронавірусу є недотримання громадянами карантину», – почувши сьогодні  таку фразу від очільника міністерства охорони здоров’я, не зміг стриматися, щоб не викласти декілька міркувань на цю тему.

Оскільки я є доктором медичних наук, то звик користуватися цифрами, а не гаслами, як це робить Топменеджмент МОЗу нашої держави.

Із наведеної інфографіки видно, що в Україні виконується лише 10 тестів на 1000 населення (ще недавно було 4 тести на 1000), у той час, як у інших країнах їх роблять у 6-7 разів більше. Навіть Куба, де люди отримують хліб по картках, де зарплати становлять 20 доларів і то робить тестів більше за нас. 

До речі, я раджу, щоб цю інфографіку щодня демонстрували на брифінгу міністра і це було б основним критерієм успішності їхньої роботи в аспекті запобіганні поширення інфекції, а не абсолютні (навіть не відносні, що є значно коректніше) цифри про стан захворюваності. 

До слова, щодо компетентності нашого міністра і його соратників,  я засумнівався, коли він ще на початку епідемії постійно наголошував на тому, що пік захворюваності, це коли повні лікарні, хоча всі хто мають вищу медичну освіту знають, що сутність даного поняття зовсім інша (захворюваність = число захворювань х ІООО (10 тис.-100 тис)/ кількість населення), а пік - це коли захворюваність є максимальною і після чого відбувається її зниження.

Щодо справжніх причин, то я переконаний, що їх є дві:

  • Перша – мізерна кількість тестувань, що повністю нівелює їх ефективність. Адже у медицині існує принцип «ВСЕ, АБО НІЧОГО».  Відповідно до нього, або ми робимо необхідну кількість тестів, тобто тестуємо усіх хворих, контактних, із підозрою, групи ризику… (світовий досвід показує, що це 60-70 тестів на 1000 населення), або не робимо нічого і не тратимо народних коштів. Тобто тестування на рівні 10 людей на 1000 населення, отримання результатів через два тижні, не тестування контактних...  – це МАРНОТРАТСТВО. 
  • Друга  –  відсутність контролю за дотриманням карантинних заходів.  Щодо недисциплінованості людей, то існує статистика, що 10% не крадуть ніколи, 10% крадуть завжди, а 80% при нагоді. Я думаю, що аналогічною є поведінка людей при дотриманні карантину , і для того є влада, щоб навести із цим порядок. 

За першу причину повинен відповісти перед народом міністр охорони здоров’я, за другу міністр МВС.  Адже за 6 місяців потрібно було зробити лише дві речі, які б зупинили пандемію в Україні.

Відкрити адекватну до потреб кількість лабораторій (із інфографіки видно, що їх потрібно у 7-10 разів більше від наявних). Що дозволило би тестувати не тільки важкохворих, а усіх із підозрою, усіх контактних, усіх із груп ризику, усіх охочих…

  • Забезпечити дотримання карантину інфікованими так, як це реалізували у країнах, де влада думає про свій народ: щоденний фізичний контроль перебування хворого вдома, контроль через мобільний додаток, контроль дотримання карантинних обмежень на вулиці та у громадських місцях… І це завдання МВС, але вони із ним не справилися. 
  • І все це було реалізувати не складно (гроші були) і ще не пізно, адже очевидно, що все тільки починається.

А ще я переконаний, що всі причетні до цього злочину повинні понести політичну та кримінальну відповідальність за бездіяльність. Бо це є злочин перед народом, адже  карантин «покалічив» економіку, зруйнував долі мільйонів людей і виявилося, що  всі зусилля та страждання були марними і найбільш образливо, що ми не отримали результату через недолугість  менеджерів-невдах,  і зараз доведеться починати все спочатку і чим це закінчиться лячно думати.

І на завершення, я звертаюсь до усіх хто може вплинути на ці два фактори: збільшення кількості лабораторій, які можуть здійснювати ПЛР-тестування та організація контролю за дотриманням карантину, у тому числі інфікованими, – ЗРОБІТЬ ЩОСЬ КОЖЕН НА СВОЄМУ МІСЦІ.

Віктор КОРСАК,

Кандидат медичних наук
Доктор економічних наук
Голова Ради директорів VolWest Group

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром