Тарас Чигринюк: «Як створювалась Млинівська селищна об’єднана територіальна громада» ІНТЕРВ'Ю

23 Вересня 2020, 09:00
4169

Щоб створити потужну адміністративну одиницю, об’єдналися мешканці смт Млинів і 11 сільських рад – таким був початок Млинівської ОТГ, яка існує вже чотири роки. 18 грудня 2016 року відбулися перші вибори на посаду голови громади. 

А менш ніж за два місяці, 25 жовтня, мешканці Млинівської ОТГ знову обиратимуть керманича. Напередодні такої знакової події спробували пригадати очима очевидців та учасників подій: як відбувалося об’єднання, які виникали проблеми, а також почуємо думку – чого в результаті досягли. Цікаві спогади та думки опублікували в обласному Інтернет-виданні "ВСЕ"

Поспілкуватися зголосилися депутати Млинівської селищної ради попереднього скликання, які в той час не лише підтримали рішення про створення громади, а й доклали чимало зусиль, щоб це відбулося вчасно та за найвигіднішим сценарієм як для мешканців Млинова, так і приєднаних до нього населених пунктів.

«Коли у 2015 році нас обрали депутатами, я пам’ятаю, почався процес, але він практично йшов кулуарно, тому що Млинів, якщо говорити про районний центр, оточує чотири сільські ради. А перша умова для об’єднання – це дотичність за межею. У нас з однієї сторони Береги, з другої – Хорупань, з третьої – Малі Дорогостаї і з четвертої – Підгайці», – розповідає тодішній голова бюджетної комісії та депутат селищної ради Тарас Чигринюк.

Тоді представники Офісу реформ постійно проводили консультації, переконували в тому, що об’єднання в громади принесе користь. Але наші сільські ради дуже боялися і неохоче погоджувалися на об’єднання. Якби ми не створили власну селищну громаду, то в результаті після закінчення періоду добровільного об’єднання громад, ми все ж стали частиною якоїсь сільської ОТГ. Ми, як депутати селищної ради, не могли цього допустити.

Як розповідає інший депутат Віталій Красовський, ще на початку добровільного об’єднання запрошення приєднатися до Млинова отримали всі сільські ради району.
 

«Ми отримали згоду на приєднання від таких сільських рад: Пісниківська, Привітненська, Перемилівська, Владиславівська і Кораблищенська. Але до Привітненської ми територіально не дотягувалися, тому що нас роз’єднувала Пугачівська, яка не хотіла на той час об’єднуватися, Берегівська сільська рада розглядала пропозицію приєднатися до Бокіймівської ОТГ. Щодо Пугачівської – відповіді не було, тож залишалися лише Малі Дорогостаї. Ініціатива в питанні термінового об’єднання належала Тарасу Чигринюку, який почав працювати в цьому напрямку, який, провівши детальний аналіз доходів та видатків всіх сільських рад і районного бюджету, представив загальну картину можливостей бюджету з детальними плановими цифрами  за окремими галузями (освіта, охорона здоров’я, культура, управління) майбутньої Млинівської ОТГ. У результаті проведеного аналізу нам вдалося конкретно продемонструвати депутатам позитивні та негативні сторони децентралізації», – поділився Віталій Красовський.

На прохання депутатів селищної ради на чолі з Тарасом Чигринюком сільські ради скликали позачергові сесії, щоб розглянути питання об’єднання. Тобто в результаті цього протягом одного дня вдалося отримати згоду Малодогостаївської і Берегівської сільських рад. Це вже давало можливість створити Млинівську ОТГ у складі вищезгаданих сільських рад і Добрятинської, яка погодилася на об’єднання напередодні.

«Я розумів, що нам варто поспішити у 2016 році, адже якщо нам вдасться створити громаду до 15 липня, то ми, як окрема Млинівська громада, отримали б окремий бюджет при формуванні державного бюджету України на наступний 2017 рік. І це означало, що населення Млинівської ОТГ йде в розрахунок для отримання різних субвенцій з державного бюджету. Якщо говорити про суму, наприклад, на розвиток інфраструктури в нових ОТГ, то вона становила близько 8 млн грн. Тому часу на роздуми було мало –  потрібно було діяти», – зауважив Тарас Чигринюк.

Вирішальним рішення про об’єднання було і для Млинівської центральної районної лікарні. У 2016 році охорону здоров’я забезпечували коштами з державного бюджету і суму субвенції розраховували відповідно до кількості жителів, що проживали на території адміністративної одиниці.

«Ми розуміли, що в Острожці теж є районна лікарня. З іншими сільськими радами, які погодилися приєднатися, а це Владиславівська, Привітненська, Перемилівська, Кораблищенська сільські ради, нас розділяли з однієї сторони Підгайці, а з іншої – Пугачівка. Оскільки за медичну субвенцію, а це фінансування лікарень, існувала конкурентна боротьба з Острожецькою громадою, відповідно ми боролися і за кількість населення, від якої залежав розмір фінансування. Важливим моментом було те, що якби наш заклад не отримав ці кошти, довелося б закривати відділення, і навіть не одне. І ми лікарню просто втратили б», – поділився Тарас Чигринюк.

Депутати вирішили рятувати лікарню і їм вдалося переконати депутатів Пугачівської сільської ради приєднатися до Млинова. Довелося терміново підготувати необхідні документи, щоб вчасно передати їх в Офіс реформ і отримати дозвіл на планування громади. Як розповів Тарас Чигринюк, вийшовши з Офісу реформ, йому зателефонували з Довгоший і запросили на схід села, де люди вирішували частиною якої громади вони хочуть бути. На зустрічі були присутні окрім Довгоший, ще й жителі села Пітушків, а це теж частина такої необхідної медичної субвенції. Тоді, як розповідають депутати, представникам двох потенційних громад довелося поборотися за прихильність мешканців цих сіл, які в результаті вирішили, що хочуть бути частиною Млинівської об’єднаної територіальної громади.

Оскільки на той момент пакет документів вже був в Офісі реформ, обранцям довелося в екстреному режимі зібрати сесії, знову прийняти рішення окремо щодо кожної сільської ради і позбирати документи зі всіх сіл.
 

«Нам все ж дали дозвіл і таким чином виникла Млинівська об’єднана територіальна громада. Це була титанічна робота, про яку не знає ніхто. Ми всі, депутатський корпус, доклали неймовірних зусиль, щоб не лише зберегти Млинівську центральну районну лікарню, а й створити потужну та фінансово спроможну громаду, що, я вважаю, нам таки вдалося», – розповів Валерій Ярмолюк, який на той час був на посаді секретаря Млинівської селищної ради.

І справді, більшість мешканців Млинівської територіальної громади навіть не здогадується, яким чином і з якими зусиллями тодішні депутати селищної ради працювали над її створення. На запитання чому ця розповідь досі не потрапляла на загал, Тарас Чигринюк відповів:
 

«На кону був розвиток, якби ми це не зробили, нас би все одно об’єднали, але вже не добровільно, через що ми втратили б багато ресурсів. Я вважаю, що це робота, яку повинні робити депутати, адже їх вже обрали люди. Це не те, що потрібно розповідати, але Млинівська ОТГ з’явилася саме так. Як результат – сьогодні ми і зберегли лікарню, і отримали ресурси для подальшого розвитку громади».

Таким чином на теренах Рівненщини виникла Млинівська об’єднана територіальна громада, що складалася на момент створення з Млинівської селищної та Берегівської, Владиславівської, Добрятинської, Довгошиївської, Кораблищенської, Малодорогостаївської, Перемилівської, Пітушківської, Посниківської, Привітненської та Пугачівської сільських рад Млинівського району.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром